身边住元朗嘅朋友都听过元朗新记,身为元朗老字号,元朗新记近年喺各区都开咗分店。除咗元朗本店,佐敦都开咗一间新记,咁以后唔使入元朗都食到元朗名物喇🤩店内看似同一般茶餐厅无异,但凭住出色嘅美食大受食客欢迎,当日店内坐满咗8成,人流颇多,眼见侍应手脚勤快,态度友善,不时与熟客打招呼;睇睇餐牌先,发现食物选择好多,除左佢哋嘅驰名粥品外,仲有多款港式经典特色粉面饭同招牌小炒系列👀作为老字号生滚粥店,紧系要试下佢啲粥品啦,我哋拣咗贵妃鸡蚝仔粥,粥底入口绵滑,最正系鸡肉精华完全融入晒去粥入面,但又唔会有太多鸡油~而且米粒已经开花,大米嘅香气同蚝仔嘅鲜味融为一体,食完一碗,由个口暖到去到胃到😋由于对香口嘢特别情有独钟,我哋叫咗蚬介鲮鱼球同埋酥炸鱿鱼须,蚬介鲮鱼球一定要叫因为出面唔多铺头有出呢款食物,鲮鱼球粒粒饱满,size大概系细扭蛋少少,焦黄色嘅黄色外皮皱皱地,一啖咬落去,丰富油脂同咸香喺口中散发,柔韧得嚟带弹牙口感,好快就清碟。酥炸鱿鱼须亦系店内热卖小食之一,虽然话就话系小食,但系份量一啲都唔少,仲有手指咁粗😆 新鲜炸起嘅鱿鱼须热辣辣,每条鱿鱼须充满弹性,又唔会过于油腻,真系有啲相逢恨晚嘅感觉🤭最

最后,加多只红烧元朗脆皮乳鸽,乳鸽皮脆肉滑,烧出嚟嘅色泽都几均匀🥴撕开脆皮嘅一瞬间,已经feel到油脂好丰富,系一种又鲜又嫩嘅感觉💦轻咬一啖乳鸽,肉同汁都出晒嚟,连骨头都入晒味,配上椒盐,别有一番风味。最后叫多两杯热豆浆,会饮到有啲腐竹碎喺入面,香甜幼滑,好有豆味😆 系一大惊喜,本来仲想试埋其他小炒系列,奈何食咗咁多款美食,饱得肚皮容纳唔到更多,唯有留少少遗憾,下次再试👀