2022-08-20
🇭🇰Hong KongAverage expense pp: HKD$250-300+📍Address: Lemon Grass, Kennedy Town西環呢間主打泰式fusion嘅餐廳,我已經去過幾次,環境幾有情調,以綠色植物為主題,有大自然嘅感覺,適合週末或者星期五夜晚同朋友黎chill下。每次都一定會encore流心牛角包🥐龍蝦湯留心牛角包,驚喜酥皮非常香脆,但一切落去竟然係熱辣辣有香濃嘅龍蝦湯,出色!西班牙黑毛豬燒豬頸肉採用高質豬肉,香脆爽口。生燒魷魚好嫩滑,配上泰式酸汁又幾惹味。主菜都唔錯,一定要點瑪沙拉咖喱和牛面頰,和牛非常軟身,牛味好重。龍蝦汁蟹肉伊麵,伊麵汲朔哂龍蝦嘅精華,仲食到啖啖蝦肉。最後甜品,可惜試唔到椰子雪糕配黑糯米,睇嚟要下次再試!