2021-11-29
大头虾好威,攞咗我第一个喺openrice 嘅食评。星期日,凉凉地,晚市,餐厅得三四枱客,我推住BB车带住两个女(一个初生,一个四岁)买外卖香茅鸡扒饭。女楼面话10分钟就有,收完钱叫我出去门口等。等呀等,等呀等,唔对路㖞,原来等左差唔多20分钟。我系咁望入去,见到迟过我嚟嘅食客已经开紧餐。原本个女楼面唔见左,转左位男伙记。佢见我系咁望入去,但无过嚟,继续做嘢。再过多阵佢喺门口「装」出嚟,见我推住BB车,然后喺门口旁嘅枱拎左我盒外卖,开条门La队俾我,乜都无讲就入返去。度门闩得好快,我𠮶句「有冇搞错呀」都唔知佢听唔听到。原来我个饭盒一早整好,而我一直企喺门口等,但无人拎出嚟。好想即时入去同佢哋理论,但推住架BB车,大女系咁话肚饿,细女系咁喊,我要搞掂我两个女先。