2022-06-29
餐厅:EFG Eat for Green (观塘)地址:观塘开源道60号骆驼漆大厦3座3楼P室喺观塘住,其中一个最大嘅乐趣就喺喺工业区𠮶边捐窿捐罅揾唔同嘅餐厅去试😌,放咗工喺骆驼漆大厦3座行咗好几层,见到呢间新开咗几个月嘅Green Cafe——EFG Eat for Green @eatforgreen 啲嘢食几特别同少见,加上最近想食健康啲,就决定入去试吓☘️呢间Cafe主打自己设计嘅餐单🍴,每样食物都喺用咗心机去配搭,仲致力推广素食🥦,餐厅大部份嘅食物都喺素食或者以健康为主,除咗希望为环保出一分力之外♻️,亦都希望大家可以食得健康啲同对素食改观:其实素食都可以好平同埋好好味😎✝️香橙牛油果藜麦沙律配柚子汁 $78怀疑用咗成个牛油果嘅份量🥑,食完呢个沙律已经开始有饱饱哋嘅感觉🤣,加上超级健康嘅藜麦同沙律菜🥗,同香橙🍊、柚子汁带嚟酸甜嘅味道,相当开胃😋✝️素沙嗲串烧 $35平时出去食沙嗲串烧,闲闲哋3串都$40-$50,呢款用豆类去整成嘅素沙嗲串烧虽然比较细串,但唔讲真喺以为喺鸡肉串烧🐓,无论卖相、质感同味道都整得几似👍✝️韩式菠萝IMPOSSIBLE汉堡 $118充满韩式风味嘅汉堡🍔,用咗I
地址:观塘开源道60号骆驼漆大厦3座3楼P室
喺观塘住,其中一个最大嘅乐趣就喺喺工业区𠮶边捐窿捐罅揾唔同嘅餐厅去试😌, 放咗工喺骆驼漆大厦3座行咗好几层,见到呢间新开咗几个月嘅Green Cafe——EFG Eat for Green @eatforgreen 啲嘢食几特别同少见,加上最近想食健康啲,就决定入去试吓☘️
呢间Cafe主打自己设计嘅餐单🍴, 每样食物都喺用咗心机去配搭,仲致力推广素食🥦,餐厅大部份嘅食物都喺素食或者以健康为主,除咗希望为环保出一分力之外♻️,亦都希望大家可以食得健康啲同对素食改观:其实素食都可以好平同埋好好味😎
✝️香橙牛油果藜麦沙律配柚子汁 $78
怀疑用咗成个牛油果嘅份量🥑,食完呢个沙律已经开始有饱饱哋嘅感觉🤣, 加上超级健康嘅藜麦同沙律菜🥗,同香橙🍊、柚子汁带嚟酸甜嘅味道,相当开胃😋
✝️素沙嗲串烧 $35
平时出去食沙嗲串烧,闲闲哋3串都$40-$50,呢款用豆类去整成嘅素沙嗲串烧虽然比较细串, 但唔讲真喺以为喺鸡肉串烧🐓,无论卖相、质感同味道都整得几似👍
✝️韩式菠萝IMPOSSIBLE汉堡 $118
充满韩式风味嘅汉堡🍔,用咗Impossible meat、韩式辣酱🌶、泡菜、菠萝🍍、蕃茄🍅、车打芝士🧀、菜苗去组成,好厚足料嘅burger真喺唔分开食都唔得😝,高到一啖完全咬唔晒。 Impossible meat虽然一啲肉味都无,但喺口感同质感完全似足牛肉汉堡,啱晒唔食得牛但喺又想试吓食牛肉汉堡滋味嘅人🤓
✝️日式味噌黑鳕鱼配腌萝卜 $168
喺酸香爽脆嘅腌萝卜上面放咗一块黑鳕鱼🐟,面头加咗青瓜丝同辣椒丝。 黑鳕鱼属于高档鱼,公认口感最好,煎香后入口皮焦脆肉嫩滑,食落似足奶油咁鲜甜,加咗日式味噌同橄榄油,令味道层次更加丰富而且鱼肉一啲都唔腥😍,虽然细旧啲但值得一试