2018-04-12
以前打个边炉,好似只会系庆祝或者好冻先会做既活动,唔知几时开始,当边炉放题喺香港流行起嚟,香港人一年365日都可以做到有好多自称用上日本牛,高质牛嘅餐厅渐渐出现,好似牛x锅,牛x,唔会评论大家既质素如何,作为「边炉达人」,当然非常欢迎呢种「边炉文化」啦!.最近发现到荃湾有一间比较高质既边炉放题店,餐厅虽然位于大厦1楼,不过唔难揾,由地铁站穿过「大动脉天桥」,地面都唔使落就行到去城市中心,先再落返地下,就会揾到大厦入口喇。.一出电梯,就会见到大堂用咗好多木既许愿板做装饰,呢啲其实都系食客写上去,确实系几靓仲有少少置身日本嘅感觉~荃湾呢间日式火锅放题店,除左好似一般120分钟火锅放题咁自行选择一款肉类任食之外,佢最大卖点系有部炸物机比食客们「自己天妇罗自己炸」呢~都因为呢个原因,所以选择黎呢到。.难得约到一班好耐冇见嘅朋友食饭,我哋一于食好啲,成班对食都有要求,就好豪咁叫左最贵果款「日本国产黑毛和牛盛盒」,佢所包含嘅嘢除咗多款唔同部位既牛,仲有猪,羊,鸡~唔喜好家禽既朋友点算?佢地仲有刺身,海鲜拼盘,水饺丸类,同埋多款蔬菜呢!最重要嘅当然系炸物自助环节。其实佢汤底都有几款,有啲迷惘既我地,
其实佢汤底都有几款,有啲迷惘既我地,喺餐厅职员介绍之下叫左日本昆布汤底,佢解释话因为佢哋嘅牛真系高质同新鲜,所以唔需要太多味道嘅汤底去掩饰,我哋一于听服务员讲。
鼓油酱汁自己出去拎,点完菜等紧既时候大家就可以顺便拎埋餐前小食,选择都几多
大约5分钟就上菜,未放牛肉前先饮左一啖昆布汤既原汁原味,
服务员呈上牛都会仔细咁同你讲返系属于边个部位,仲会介绍埋你点样烚几耐系最好
讲返啲牛肉先,呢个餐贵就贵在可以比大家任食「日本国产黑毛和牛」,当然仲有其他手切牛肉,肥牛等等。盛盒一黎到,个感觉好高级,每款牛上面都放咗一张细卡仔显示俾你听系属于边个部位 牛肉呈鲜红色,好新鲜!每个部位脂肪比例分布都唔一样,各有特色。「黑豚和牛肉眼上盖」系我最钟意嘅一款,因为佢脂肪比例分布最平均,做到入口即溶但系又知道唔系成块肥脂肪,烚嘅时间比较短,都保留到最多既牛味,无论质地,口感,脂肪比例同味道,佢都比较啱我心水。当然其他牛肉色泽同样鲜红,新鲜。
海鲜拼盘大到有点夸张
提过呢间餐厅另一个重点系有炸物区
食客自己调配天妇罗,虽然制作天妇罗嘅食材选择唔多,但有几样就几特别。我试左日本紫薯仔同虾,虾就比较细只,鲜味其实无乜,可能细只d方便熟,同手指尾差唔多粗;不过紫薯仔确实难忘,佢既质感比南瓜实净,所以唔会咁易炸烂,紫薯味好重,甜甜地之余仲食到少少似糯米团烟韧补充一下我觉得贴心既系每个人张餐纸都有图文并茂介绍炸物机玩法,人人都可以试!
饮食均衡就要有肉有菜!佢既蔬菜款有8-10款,基本既金菇,生菜,南瓜,粟米一应供存,整齐排放系一个细篮上,唔会一次放好多,但fill得好密,确保新鲜,相信所有蔬菜都略略拣过,虽然用料未去到用日本货,无日本超市买到时蔬个种鲜甜,不过绝对唔系霉既! 都唔会有一种怀疑无洗干净既感觉
放系时蔬隔离仲有几款唔同既丸类,向铃,鱼皮等2-3款炸物
最完美既一餐当然要有甜品!放出黎自助比人食既有4种味既雪米糍同雪条,
而侍应都会拎一盘,有3个牌子既雪糕比食客选择,每人一杯!绝对唔悭,系大牌子产品呀!
枫糖合桃味第一次见,超惊喜!唔会好甜,仲有d合桃碎口感,系「初恋」既感觉,成个画出左黎
系香港食过既放题店边炉店唔少,讲到质素,「稻八」真系另眼相看!
1️⃣论环境,地方好阔落,抽风做好好,打完唔会一阵味,地下唔会油林林,食客都唔会坐好迫,坐最远既枱又做到离自助餐枱唔远
2️⃣论食物质素,主打既牛绝对无将价就货,新鲜真系睇得出,重点系唔会比d劲多脂肪全片几乎白色既客人;时蔬小食都不过不失;唯独炸物区食物质素和款式稍弱
3️⃣论服务,我从没去过一间放题店员工是以礼待人,笑容可亲,但这里的员工素质不错,还会留意火锅并定时加汤。明白做这一行总是累人,但我没有感觉半点负能量