2017-05-09
周日去到九龙湾揾食,午餐唔系食得太饱,所以三点三就想揾野食喇,估唔到喺淘大商场都有几间甜品店,黎紧仲有一间即将开始营业。见到之前喺深水埗帮衬过嘅甜入心,因为质素唔错,所以决定坐低食个甜品,hea下时间。门面亮眼,呢间分店面积较小,位置唔多,装潢简单,带点小文青感觉,有两个「心心」置于店内,可能以草绿色作点缀,未至于俗套。虽然位置唔多,但座位间唔会好逼狭,坐得舒适。近门口更加系一张「秋千位」,几靓架,小朋友一见到就想坐。近门口位有自助区:提供英式果茶、朱古力喷泉。甜品款式丰富,有招牌椰皇子系列、窝夫、心太软、布丁、港式甜品、中式糖水、吐司、饮品等,定价合理咁啱呢间分店嘅韩式飘雪冰系列「外游中」-即系暂停供应。上次食已经系宵夜时间,原来有午后套餐,有几款窝夫/吐司会送特饮,都几抵食,由12:00-20:00供应。一路有唔少人客人外卖,如果住附近我都成日食呀,满$20外卖自取有95折~咁见有套餐我地梗系点餐啦,最终点左两个餐,两个甜品,捧住个肚走呀。牛肉吐司 配荔枝白露 $32 以牛肉、芝士、彩椒等材料烤成多士,味道唔错㖞,有少少似食紧薄饼。配料大方,牛肉份量都几多,唔会好油腻吐司烘得刚好,
门面亮眼,呢间分店面积较小,位置唔多,装潢简单,带点小文青感觉,有两个「心心」置于店内,可能以草绿色作点缀,未至于俗套。 虽然位置唔多,但座位间唔会好逼狭,坐得舒适。近门口更加系一张「秋千位」,几靓架,小朋友一见到就想坐。
近门口位有自助区:提供英式果茶、朱古力喷泉。 甜品款式丰富,有招牌椰皇子系列、窝夫、心太软、布丁、港式甜品、中式糖水、吐司、饮品等,定价合理
咁啱呢间分店嘅韩式飘雪冰系列「外游中」-即系暂停供应。
一路有唔少人客人外卖,如果住附近我都成日食呀,满$20外卖自取有95折~ 咁见有套餐我地梗系点餐啦,最终点左两个餐,两个 甜品,捧住个肚走呀。
牛肉吐司 配荔枝白露 $32
芒果窝夫 配芒果红茶 $43
喺吐司粒粒山同窝夫之间,我选择左后者。
心型窝夫份量都几多,可惜焗得左少少过火,食落都有阵怪味。可能因为想口感脆啲,所以时间掌握得唔系太好。
芒果肉有少量,芒果雪糕都合格。芒果浆都值得一赞,唔会太甜,因为窝夫较㶶,沾少少芒果浆食中和番啲。
上次就食过小店嘅自家制黑松露雪糕,黑松露味道香浓,但就觉得稍稍盖过椰皇嘅味道,所以今次拣焦糖雪糕。
焦糖雪糕好味㖞,焦糖香而唔会过浓,今次就试到椰皇嘅味道多啲。
椰青造成啫喱状,滑溜清甜,男朋友就好钟意,黎亲都要点椰皇子
里面有龙眼肉、西米、Q珠、云呢拿雪糕,廿几蚊,配合质素,性价比高啊~
够冻,入口清新,椰浆唔会太稠身,配料有口感,西米软硬适中,龙眼肉清甜,另外有旧啫喱,好食
云呢拿雪糕就普普通通啦。
好有心嘅甜品店,长者/伤残人士有堂食优惠。 餐牌: