2023-06-02
深水埗近太子附近开咗间新嘅素店,纯素无蛋奶、无五辛。店舖内布满业主收藏嘅模型公仔。全日餐 All day set ($98) (可半价选配饮品)沙律 + 主食 + 菠萝奇亚籽布甸地中海沙律沙律菜可能捞得太多醋,味道偏酸。自家青酱螺丝粉沙律素蕃茄肉酱意大利饭 似食紧罗宋汤饭,味道酸酸甜甜,好开胃。配料有蕃茄、素肉碎、红萝卜粒、西芹粒、藜麦等。饭嘅质感偏硬。蘑菇忌廉意粉意粉弹牙,忌廉汁啱啱好挂系意粉上,唔会好腻。菠萝奇亚籽布甸菠萝用焦糖烧过,所以颜色较深。奇亚籽捞埋椰浆一齐食,有淡淡嘅椰汁味,唔会太甜。跟餐饮品D01 水克菲尔雪梨汁 (跟餐 $16/ 单点 $32)D02 水克菲尔蜜桃汁 (跟餐 $16/ 单点 $32)餐厅唔会提供饮管,所以要用细匙羹拌匀再饮用。感觉清新,有水果嘅香味,但味道较甜。M08 天贝悦素肉酱汉堡 配沙律 ($108)天贝好大块,系我食过比较好食嘅天贝,唔会好苦或好咸。表面嘅包好松脆。南瓜清甜,质感偏淋。
沙律 + 主食 + 菠萝奇亚籽布甸
地中海沙律
沙律菜可能捞得太多醋,味道偏酸。
自家青酱螺丝粉沙律
素蕃茄肉酱意大利饭
蘑菇忌廉意粉
意粉弹牙,忌廉汁啱啱好挂系意粉上,唔会好腻。
菠萝奇亚籽布甸
跟餐饮品
D01 水克菲尔雪梨汁 (跟餐 $16/ 单点 $32)
D02 水克菲尔蜜桃汁 (跟餐 $16/ 单点 $32)
M08 天贝悦素肉酱汉堡 配沙律 ($108)