2021-04-13
行街行到攰,去合和荳品食下午茶,顺便休息下。铺头系时代广场隔离,好方便。今日系第二次帮衬,记得第一次食完佢个卤水豆腐令我印象深刻,真系好好味今次都系下午茶时间黎,人流都唔少。系荳品店当然系点豆类制品,我叫左原味豆浆、原味豆花同埋卤水豆腐。卤水豆腐($18)卤水汁应该放左唔少八角,好香,豆腐好入味,送饭一流,但我净食有点咸,有2块豆腐可能浸得较耐,有点鞋同「太入味」其他既就发挥到水准,滑溜。原味豆花(热)($13)豆花系口感、豆味两方面平衡得好好,唔会出现豆腐花好滑但冇豆味,或豆味香浓但鞋熠熠,赞!豆花滑捋捋,一啖一啖,好快食晒。原味豆浆(热)($13)我叫左大杯,份量都颇多,刚上枱好热,小心烫。豆浆非常香浓,豆味浓郁,口感稠密顺滑,放凉小小仲会有层腐皮系上面不过豆浆落左好多糖,非常甜,如果可以少甜或走甜就好了。仲有图介绍豆浆同豆花制作过程总体而言:味道:豆香滑溜性价比:于地理位置而言,价钱合理,而且份量较大服务:可以环境:小店格局,坐位冇椅背
今次都系下午茶时间黎,人流都唔少。
卤水豆腐($18)
原味豆花(热)($13)
原味豆浆(热)($13)
我叫左大杯,份量都颇多,刚上枱好热,小心烫。
不过豆浆落左好多糖,非常甜,如果可以少甜或走甜就好了。
仲有图介绍豆浆同豆花制作过程
总体而言:
味道:豆香滑溜
性价比:于地理位置而言,价钱合理,而且份量较大
服务:可以
环境:小店格局,坐位冇椅背