餐厅: 越瀧棧
资讯:

2023-03-22 123 浏览
其实粉岭联和墟有好多小店,我同屋企人谂住系附近食个快饭,点知有意外惊喜。叫左半只海南鸡,90蚊大大碟几抵食,啲海南鸡都几滑和厚肉,脂肪少皮较薄,肉味较香浓幼滑,份量好多,整体都算唔错。最惊喜系餐厅有自制海南鸡酸甜酱汁,成个海南鸡嘅精髓就系个汁呀。不过佢啲鸡皮色泽比较淡,无坊间咁鲜黄色。越南菜点少得捞檬,呢几日天气闷热,食捞檬就啱晒啦。猪颈肉捞檬好出色,本身自己好中意食猪颈肉,佢烧到啲猪颈肉嘅隆边好香喷喷,切得好厚份量又多,又唔会太肥,啱晒得呢啲怕食好多肥猪肉嘅人啦。有好多花生碎、葱花、萝卜干丝捞埋一齐食,好惹味㗎。佢个捞檬汁本得几好味,鱼露甜酸汁够晒酸。如果想系粉岭呢到食到好食嘅海南鸡,推荐食呢间,佢地啲鸡肉肉质鲜美几嫩滑,最后我食品晒仲打包返去食添呀,两个人食半只海南鸡有啲多,打包返去第二日再食过。