2021-07-13 596 浏览
宵夜热点小甜甜-平时食开湾仔店,今次出旺角突然想食辣嘢就决定嚟试试~强烈推荐麻辣生蚝煲,每只生蚝都胀卜卜,煮完都唔会缩晒水;麻辣汤底味道恰到好处,配料有青瓜、薯仔、白萝卜,煮到腍晒索晒辣汁好鬼正👍🏻原味焗蚬份量多,食晒成兜都冇沙,用青辣椒、蒜、酒、胡椒、盐调味,味道唔浓烈但突显蚬肉嘅鲜甜,连汤汁食一只接一只转眼就清晒😋鸡丝鹅肠就有啲失望,鹅肠肥膏太多,有啲咬唔烂嘅感觉,少咗爽脆嘅口感,麻辣汁亦唔够,同湾仔店出品嘅有啲差距。蒜茸炒莴笋丝爽甜;风沙鸡翼热气但香口;高力豆沙就好似中式嘅梳乎厘,不过豆沙馅好重陈皮味我地就唔太钟意。最后介绍埋依杯西瓜奶-以前从来冇谂过西瓜同奶可以沟埋,喺小甜甜试过之后就返唔到转头,特别天气热辣辣又食完辣嘢,饮番杯即刻消暑解辣🍉
麻辣日本生蚝煲

原味焗蚬