2019-01-31 93 浏览
农历新年就到,我地都会一家人去食团年饭!今日见老公放假,就提早少少食团年饭啦!老公系上海菜爱好者,所以今次就近近地拣咗去上海姥姥到食!团年饭,梗系要食啲意头嘢㗎啦!我地就哪咗呢个「姥姥金汤全家福」,有海参、蛋饺、咸肉片、炸猪肉丸、百叶包、鸡腿件、鹌鹑蛋、大虾、粉丝、津白!好齐全,咩都有,希望新年全家幸幸福福!之后就到呢个「年年有余:老坛酸菜鱼」,酸酸辣辣,祝大家年年有鱼!甜定咸?点少得呢个「吉祥平安八宝饭」,有红枣桂花,配埋糯米饭,甜甜地嘅饭,真系会食唔停口!上海菜点少得小笼包?呢个好有意头嘅「大红大紫小笼包」,就咁睇颜色都觉得意头好啦!「大红大紫小笼包」入面有带子 (大紫),配埋XO酱,好刺激嘅口感!小朋友唔食得辣?咁就叫个「招牌小笼包」啦!$39/4粒,抵食!小朋友钟意食饭,我老爷都系无饭不欢!所以叫咗个「咸肉菜炒饭」,我女成日唔食菜,炒埋落个饭到挑唔到!最啱我女食!一个炒饭唔够食嘅,嚟多个「黄金虾炒饭」,开头仲怕好漏,点知又唔会㖞!好香口好好味!大人细路都食唔停口!食埋甜品先够完美:「雷沙汤圆」必定系首选!饮品,一定嚟滋润饮品:雪梨红枣茶,冻嘅贵啲!同埋小朋友必饮:豆浆一杯!女人

姥姥金汤全家福

年年有余老坛酸菜鱼

吉祥平安八宝饭

招牌小笼包

咸肉菜炒饭

黄金虾炒饭

雷沙汤圆

食埋甜品先够完美:「雷沙汤圆」必定系首选!

冻雪梨红枣茶  +  豆浆

豆浆  +  热雪梨红枣茶

女人唔好饮咁多冻嘢啦!热雪梨红枣茶,好甜好好味!
2019-01-30
庆祝纪念