2018-06-06 413 浏览
难得今日全家人都可以放假,又见到东海 翻新后生开重新开张,啱晒钟意食中菜嘅老豆。见佢宣传紧怀旧小菜, 当中竟然有我恨食好耐嘅虾子柚皮($128)同埋古法金钱鸡($88),于是即刻点咗。 另外再嗌咗几个小菜,估唔到价钱一啲都唔贵,啱晒荷包肝硬化我哋。😂虾子柚皮同金钱鸡,系我一直都好想食嘅菜,因为知道佢工序制作繁复,尤其系金钱鸡,今次系我人生第一次食!听阿妈讲原来整个虾子柚皮要首先啤水啤好耐, 之后又要出水搾干佢, 然后拎去炸再用上汤浸佢成日, 所以即使钟意煮𩠌嘅丫妈都从来未煮过。 而呢度嘅柚皮真系炆得好林,芡汁好入味, 虽然唔打上面嘅虾子数量比较少卖相唔系咁靓, 但味道系好味嘅!但最令我地兴奋嘅系终于可以试到金钱鸡,但原来金钱鸡入面竟然系冇鸡肉嘅!! 佢原来系总共有三层:上面一层系烧过嘅鸡肝,中间系腩肉下面𠮶层系肥肉,最底就配一块好似馒头𠮶啲咁嘅面包。 因为串住上面𠮶啲嘢喺度烧嘅时候个样似铜钱,所以旧时啲人就叫佢做金钱鸡! 味道真系好好味,因为我成家人都钟意唔介意食内脏同肥肉,所以我哋全部都觉得好正! 但对于其他唔食肥嘅人可能就麻麻。另外我哋仲叫咗一样好特别嘅𩠌叫做大良蟹肉炒鲜奶($78

虾籽柚皮

古法金钱鸡

另外我哋仲叫咗一样好特别嘅𩠌叫做大良蟹肉炒鲜奶($78)。哗,佢一上枱𠮶阵时大家都以为系赛螃蟹,虽然冇赛螃蟹咁滑,但起码咁样即系用少啲油炒,同埋有淡淡的奶味,食落去好清甜配埋蟹肉更好味。

蟹肉大良炒鲜奶

另外仲叫左江南五绣($68),东海小炒王($88)同埋沙律骨($58)。

江南五繍

小炒王

沙律骨

除咗个小炒王味道比较普通,另外两个都系水准之上嘅 。最紧要就系呢度啲小菜真系唔贵成家人最后都食得好开心。

2018-06-02
庆祝纪念