2022-12-16
#手可以说故事|我好钟意留意人嘅手,对陌生人惯性先留意对方双手,而𠮶晚,我就有啲啲畀师傅柔情细腻嘅手握力迷倒。手握寿司,最紧要系对手。而呢双手仲要识同寿司醋饭交换温柔,掌心温度与力度都会影响饭嘅口感。‑ ‒ – 寿司源,静静驻足嘅喺大马路头,安静横街之中。每次晚上入到元朗,都会隐约见到招牌嘅白光。做过search,「源」背后有食材源头嘅意思,食物嘅开端意即最初嘅味道。餐厅主打江户前手握寿司技术,食材大部份都预先调味,所以基本上系酱汁wasabi都唔驶点,即握即食。Omakase入门级别有十二贯握寿司同手卷,另外仲有基本配备嘅前菜、和食同甜品。‑ ‒ – / 前菜.食三品红酒渍萝白微微酸,自然爽甜,薯白径同样系爽脆清新;绢豆腐配安𩾌鱼干蓉,豆香醇厚,安𩾌鱼干咸香系小点缀。另外当造嘅秋刀鱼成烧过后油脂丰腴,呈卷形再酿入京大葱平衡返个油腻感。/ 寿司.手卷前晚时令嘅十二贯包括北海道帆立贝、九洲大分野生真鲷、狮鱼、深海池鱼、小柱、竹签鱼、北海道深海鳕鱼、平目鱼、牡丹虾配烧虾膏、霜降大拖罗、醋鲭鱼同马粪海胆。部份用上餐厅自家调配嘅酸橘汁,简单提鲜,入口好清新。当中最深刻系师傅三层厚一切成嘅霜降大
‑ ‒ –
‑ ‒ –
/ 前菜.食三品
/ 寿司.手卷
前晚时令嘅十二贯包括北海道帆立贝、九洲大分野生真鲷、狮鱼、深海池鱼、小柱、竹签鱼、北海道深海鳕鱼、平目鱼、牡丹虾配烧虾膏、霜降大拖罗、醋鲭鱼同马粪海胆。部份用上餐厅自家调配嘅酸橘汁,简单提鲜,入口好清新。当中最深刻系师傅三层厚一切成嘅霜降大拖罗以及醋渍鲭鱼,前者嘅三层效果令鱼肉入口更为嫩滑,肥美香嫩;后者就等同将本身经已好浓郁嘅鱼香再tripple up,两款都系尾段嘅寿司,亦可以话系完全作结。而结尾嘅吞拿鱼蓉手卷,紫菜够脆口,唔系走爆满路线,吞拿鱼蓉份量刚好,套一句话 —— 凡事足够便好。
/ 甜品
红豆善哉立马就令我想念起日本嘅冬天,喺街头一碗热腾腾嘅红豆甜汤,软糯团子,so warm so good。整体唔会太甜(调较过贴近香港人健康口味),加上有小小一串佐贺草莓,够解甜。