2017-07-29 940 浏览
又来到上堂前自己晚餐的时间,搭地铁时看到这家在Openrice 新开越南餐厅,就想一个人吃碗PHO也不错。餐厅在食店林立既电气道上,面积不大但空间感好充裕,无论餐牌,或是墙上既画,都满是越南的共产文化感觉,好搞鬼,跟很多东南亚餐厅不一样。连面前的餐牌和台纸设计都很有趣搞笑,见到佢地个食面样好开心。本想叫牛油果沙冰,原来餐牌是从红磡总店过来,天后新店未做到,好可惜。那想也不用多想,就改选滴漏咖啡,是充满旅行回忆的味道。咖啡奉桌时其实已经处于滴了7成既状态,影下相都差不多完成。和底层既练奶搞均,这个动作是好幸福的说,在香港要系番咁上下舒服既地方饮到$34既滴漏咖啡,其实不太易。呢杯练奶既甜度还可接受,比大部分时间在外地饮到的淡少少。蒸粉包,仲记得之前系越南坐住街边小店等出炉既时刻!呢度既粉包面头有块扎肉,感觉好似派头劲D,粉包入面包上一大只虾仁,仲有炒香既猪肉碎,确实好香。粉皮好滑,咬落去食到虾既时候,觉得好似食虾肠咁。本来一心谂住食牛肉粉,但又唔觉意比我见到有黑粉丝!哗好少机会撞到呀,上次食都系自己系干货店买到再番屋企整,咁可遇不可求既,咁唯有放弃牛肉粉喇。岘港酸辣海鲜汤黑粉丝 $77嗱

越式滴漏咖啡

岘港酸辣海鲜汤黑粉丝 $77
岘港酸辣海鲜汤黑粉丝

嗱,粉丝真系黑色架,食落口好弹牙,超烟韧,索哂汤底既酸辣汤,汤有点像冬荫公味,可能加左大量basil lemongrass啦。

岘港酸辣海鲜汤黑粉丝

唔好讲笑,海鲜既料唔少,好多虾低,又青口又带子仲有花枝,个粉丝底仲要唔细,其实最好两个人食再叫小食会开心D

2017-07-26
越式滴漏咖啡