2011-10-28
1922 浏览
中环札幌由交易广场搬到去中上环新铺,人气依然,无他嘅,有麝自然香,质素好系取胜之道。我就趁未搬之前,就再嚟食番碗北海道靓拉面。星期六,晏画收咗工,约埋同事及太太,一齐会札幌。一碗拉面平均六、七十,不过过百一碗都有,而定食就七、八十到一百。我哋三个人,各自点自已喜好嘅拉面或定食,嚟到先试吓人哋碗味。制作需时,席间同事就问起坊间都有好多札幌或北海道㖞,有无关系架,印象中睇过啲杂志介绍过,其实都好复杂,佢哋之间有啲系朋友,有啲系对手,亦有啲师傅过档或者自立门户,当然亦有啲个名改得雷同,基本上无关系,总之依间「札幌元祖北海道拉面」就只此一家,绝无分店。但点都好,依个系自由经济社会,汰弱留强,掂唔掂食客自然食得出!大概都等咗15min,卒之有得食,讲翻转头,我哋等位都等咗一阵,见住啲客一批走又一批又嚟,尤其今日系星期六,无晒平日啲写字楼客,都依然进出进出人来人往。味噌拉面 $65 既然叫札幌,拉面自不然系挛而粗嘅面条,挂汤效果好。札幌出名在于佢哋用上北海道札幌嘅西山拉面,食落确系几够弹性有咬口,又耐浸唔易腍。味噌汤底几够面豉香,又带有少少甜味,呷一口称得上几鲜甜。而每款拉面都有两大片叉烧,同一般
星期六,晏画收咗工,约埋同事及太太,一齐会札幌。一碗拉面平均六、七十,不过过百一碗都有,而定食就七、八十到一百。我哋三个人,各自点自已喜好嘅拉面或定食,嚟到先试吓人哋碗味。制作需时,席间同事就问起坊间都有好多札幌或北海道㖞,有无关系架,印象中睇过啲杂志介绍过,其实都好复杂,佢哋之间有啲系朋友,有啲系对手,亦有啲师傅过档或者自立门户,当然亦有啲个名改得雷同,基本上无关系,总之依间「札幌元祖北海道拉面」就只此一家,绝无分店。但点都好,依个系自由经济社会,汰弱留强,掂唔掂食客自然食得出!大概都等咗15min,卒之有得食,讲翻转头,我哋等位都等咗一阵,见住啲客一批走又一批又嚟,尤其今日系星期六,无晒平日啲写字楼客,都依然进出进出人来人往。 味噌拉面 $65
既然叫札幌,拉面自不然系挛而粗嘅面条,挂汤效果好。札幌出名在于佢哋用上北海道札幌嘅西山拉面,食落确系几够弹性有咬口,又耐浸唔易腍。味噌汤底几够面豉香,又带有少少甜味,呷一口称得上几鲜甜。而每款拉面都有两大片叉烧,同一般拉面店比属于偏瘦,食起嚟质感略硬,但由于切得较为薄,而且猪肉带有点点油脂,所以口感又未至于嚡口,依种「瘦叉」啱晒我老婆,佢唔多喜欢肥猪肉。另外,配料方面有葱花、芽菜、笋干条、紫菜同粟米粒,份量适中,芽菜爽,笋干脆,粟米粒亦系超甜,做得丰富又认真。所以,吮住啲面嚟食,等每一啖都可以连汤带面咁食,就正得无比。 牛油塩拉面 $75
汤底味浓而不浊,入口带点点咸味,等大片牛油慢慢溶入汤中,拌匀后再呷一口,口感更加幼滑咸香,亦无肥腻感。所以,食完碗面,我都饮晒成碗拉面汤,以示对师傅心机嘅尊重。至于面条,同样做得弹牙无失准,足证明无论面厂嘅来货,抑或师傅渌面嘅手势,都保持水准十足无闪失。叉烧同样有两大片,不过配料就跟上面味噌拉面唔一样,少咗粟米粒,但整体份量依然十足,一样咁出色好食。 烧鲭鱼定食 $85
太太特别钟情于日本嘅烧鱼,烧三文鱼、烧银雪鱼……等等,见有烧鲭鱼定食,佢谂都唔使谂就拣定。一份烧鲭鱼定食,已包括味噌汤、一小碟腌物、一小碟煮物及一大碗白饭。腌物同煮物卖相都好普通,有啲行货嘅感觉,以一贯日本人做事嘅认真及精益求精,我就觉得依两样嘢唔合格喇。反观条鲭鱼,卖相就好好多,上枱已闻到烧鱼香,不过,唔好睇相以为系原条烧,其实得半边,但已去咗鱼骨,所以食起上嚟都好方便嘅,只系略嫌份量少咗啲。虽然只系简单嘅盐烧,都已好好食,鱼皮香脆带点咸香;肉质较结实,但鱼味浓得嚟唔腥;鱼油OK,挤啲柠汁,醮少少白萝卜蓉嚟食,多份清甜清爽嘅感觉。饭粒圆润有米香,少许黏糯带湿润,米粒亦恰如其分有质素哩!