2023-02-23
朋友介绍黎一间叫九鼎百味嘅食店食鸡煲,一睇地址见系街市嘅熟食市场,哗,好少去呢度食得唔得㗎🤔朋友力推佢好食又抵食,咁一于试下先。上到四楼行到最入面就系九鼎啦,唔讲真系唔留意到,因为全层都系大排档feel嘅食店😂好彩有朋友带路。坐低先送上小食,再睇下餐牌叫咩先,店家话想食就叫,唔系样样都有写落餐牌,只要佢做到就可以点,劲👏🐓重庆鸡煲力推鸡煲就梗系要叫啦,半边鸡$98咋,抵到爆😋卖相似模似样,店家话大火滚十分钟左右,捞混就食得。捞起真系好香,半边鸡份量都好多,鸡件大大件够入味,热辣辣仲好嫩滑,熟透都唔会鞋口👍叫左少辣我觉得啱啱好,微微嘅辣味正好刺激味蕾,啲鸡汁正到要捞饭食。🐟黄金白饭鱼作为咸蛋黄控见到有黄金野叫就梗系要食啦,谂紧要黄金鲜鱿好定白饭鱼好🤔店家推荐白饭鱼,试下先~哗‼️激香!劲多咸鱼蛋!!因为白饭鱼面积较细,所以包到咸蛋黄嘅地方更多,又香又脆无得弹,实在太好食了,点解可以咁正😍朋友话整多两盘佢都食得落。🍚白饭𩠌太正要整返个白饭送下,好满足。🥤忌廉啤酒做紧买二送一,可惜听朝要早起开大会,都系乖乖地饮下汽水啦,樽装汽水特别有feel🤭熟食市场都可以好卫生干净,又发现到一个好地方食野👍
🐓重庆鸡煲
🐟黄金白饭鱼
🍚白饭
𩠌太正要整返个白饭送下,好满足。
🥤忌廉
熟食市场都可以好卫生干净,又发现到一个好地方食野👍