九龙城出名泰国菜,呢一点可能好多人都知但其实九龙城有2、3条街都布满左火锅店呢到既隐世火锅店,食物质素真系同任食既不可相提并论 (当然价钱都已经差左条街不过咁多选择,又真系唔知拣边间好今次就等土瓜湾既街坊同你分享下我既心水至爱当初点解拣左入牛精皇?!就系比佢咁有霸气既牛头吸引左 (唔食得都睇得MA叫得牛精皇,对牛既选择当然更加严谨,同有更多牛既不同部位可供选择比较特别既有牛膀、牛肺、牛尾、牛筋同牛展门口同餐厅入面都张贴左杂志既介绍不过今次我地无叫到牛肉黎食 (一大可惜因为同行友人今朝MOK左牙,话食牛肉会发炎 (乜唔系海鲜咩?不过算拉,怕佢第日发炎返黎怪我地所以拣左雪耳海底椰猪肺汤,一齐清热补肺汤底十分足料,滚左之后大家即席 ’比’左碗汤黎饮有雪耳、红枣、猪肺、海底椰、椰子味道清甜、靓汤一碗! (唔知侍应哥哥有冇发觉到我地汤底消耗量特别高呢餐厅提供左个架比每一枱,多D空间放野食亦有抹手纸在旁虽然无得食牛,但可以另外两样出名既野就系饺类同丸类,真系粒粒新鲜,粒粒足料又弹牙四式饺子盛有我最爱既鱼皮饺同韭菜饺你唔会系第二到食到咁JUICY既鱼皮饺咬落去已经感受到鲜味,同充满肉汁既口感 (得2
九龙城出名泰国菜,呢一点可能好多人都知
但其实九龙城有2、3条街都布满左火锅
不过咁多选择,又真系唔知拣边间好

今次就等土瓜湾既街坊同你分享下我既心水至爱
当初点解拣左入牛精皇?!
就系比佢咁有霸气既牛头吸引左 (唔食得都睇得MA
比较特别既有牛膀、牛肺、牛尾、牛筋同牛展
门口同餐厅入面都张贴左杂志既介绍
不过今次我地无叫到牛肉黎食 (一大可惜
不过算拉,怕佢第日发炎返黎怪我地
所以拣左雪耳海底椰猪肺汤,一齐清热补肺
雪耳海底椰猪肺汤
汤底十分足料,滚左之后大家即席 ’比’左碗汤黎饮
有雪耳、红枣、猪肺、海底椰、椰子
餐厅提供左个架比每一枱,多D空间放野食
亦有抹手纸在旁
虽然无得食牛,但可以另外两样出名既野
就系饺类同丸类,真系粒粒新鲜,粒粒足料又弹牙

有我最爱既鱼皮饺同韭菜饺
你唔会系第二到食到咁JUICY既鱼皮饺
咬落去已经感受到鲜味,同充满肉汁既口感 (得2粒,我偷偷地食哂2粒。 嘘…
鱼皮饺既饺皮系烟烟UNUN,比饺子皮更有咬口
韭菜饺唔只有韭菜同猪肉,仲加入左爽爽的木耳
同出面食开既韭菜饺味道都好唔同
因为唔多铺头会加木耳入韭菜饺,所以口感多左一种层次
味道亦比较鲜,会尝到肉汁的感觉,很是幸福的呢
黑椒牛根丸
之后介绍既系黑椒牛根丸
黑椒味香浓,我自己觉得黑椒味并唔呛口,主要系卖黑椒既香同辣
口感当然系爽口弹牙,牛肉味又浓
弥补返我食唔到牛肉既缺失
我都系第一次食
感觉都几特别
有鱼肉香,但口感无丸咁弹
不过就可以吸到汤底既味道
什菜篮
打边炉去到最后,就会记起要食返D菜
叫左个什菜篮
菜色泽光鲜,食落仲好爽脆
索左汤底,又几惹味
埋单既时侯,餐厅仲会送上雪糕糯米滋 (很是窝心喔 >.<
虽然细细粒,但就系呢D unexpected service帮佢加左分
令我变左佢既常客
2015-12-16