2019-08-21
可以止止渴嘅日式Cafe 上次去左日本旅行,全程最挂住嘅食物系个度既牛肉同埋系上野公园食既烧蟹棒,因为质素同口感同香港食到既其实真系有好大分别(当然仲有好多野好好食XD)之前晏昼系观塘游游下,想揾间Cafe坐低食下野抖下,见到有间日式Cafe叫ねずみの王冠吃茶店, 天真无邪既我就咁冲左上去😂所以好明显系食柠檬啦😥深深不忿见佢咁多人,就即管订位去试下因乜事晏昼都咁爆场🐰入到去,全间Cafe都系以木做主题🤩仲有好多日本既小摆设做装饰,最特别既系,原来除左食野,仲有一个角落放左一D日本既小物同化妆品等系度卖☺基本上我夜晚上到去已经满座咁济,好在订左位,今次我当然要食下我一直好挂住既日本美食,就系和牛同埋蟹棒 (死心眼XD)🤣本来都无话抱太大期望,但实在不得不赞下个神户野菜和牛锅!!和牛真心焾身,唔会鞋口,佢既口感系同我系日本食既一样(因为香港好多和牛其实口感都始终同日本有唔同),唯一系我叫个阵有加芝士,我觉得个芝士出黎效果无想像中咁拉丝(可能份量问题)。其他野菜,好新鲜无HEA场😋另外我念念不忘既蟹棒,我叫左蛋黄酱烧松叶蟹棒串,果然无点错,同上野公园个档食到既一样!鲜甜得黎,放入口蟹肉好丰富
另外我念念不忘既蟹棒,我叫左蛋黄酱烧松叶蟹棒串,果然无点错,同上野公园个档食到既一样!鲜甜得黎,放入口蟹肉好丰富,加埋蛋黄酱真系不得了👍
我仲试左佢和牛串,因为过往系唔少日式餐厅食到既,烧到既和牛粒唔多唔少都会有D鞋或者有少少韧,但呢度个和牛串,无令人失望,KEEP住同和牛锅一样咁嫩咁JUICY😍
明太子蟹肉炒饭,入面放左唔少明太子同蟹肉,好足料,好好食,不过因为小食太抢眼,炒饭唔小心被比下去,但水准系有既。
另外,叫左富士山特饮,当日好多人都叫,因为个富士山卖相系几得意,主要系云呢拿雪糕加梳打水,不过有个问题,个卖相就靓,但系因为雪糕球好硬净,又好浮(梳打水)🤣我想用匙羹食雪糕系刨唔到个球,要等佢融到咁上下先食得,同埋因为本身梳打水无甜味,个雪糕融左D奶系浮面,夹唔到,呢杯饮品我觉得打卡系OK,但味道就普通🤔
朋友叫左个CAPPUCCINO,佢话D咖啡味好好,好香几好饮。呢间cafe服务都好好,好有礼貌👍
下面几句系唔关食物事但都想SHARE下XD
佢地另外有个角落系卖日本精品同化妆品,我见到市面好难买到既老鼠公仔,日本茶叶同埋蜜粉。咁多样野之中,想话个蜜粉真心好用,我用到而家都发现,个妆系会持久D同埋块面干爽D,浮粉都仍肤色均匀,好好用😋😋