2022-01-02
老友话揾到间隐世日式小店,揾埋我去试试,原来喺位于太子嘅「山系。本舍」。试啲未试过嘅餐厅,当然都几有兴趣,所以,趁老婆返学嘅日子,一支公无饭开,两个麻甩佬就出嚟聚一聚,倾吓近况,兼呻吓呢样,呻吓𠮶样。隐世就唔算隐世喇,有时过到嚟界限街另一边都知有间日式小店,喺无留意叫咩名啫,之但喺,就肯定一家喺小店,拉门而入,店内环境一眼睇晒,约7个座位左右,1个师傅一脚踢,整体装修好有居酒屋嘅风格,全吧枱位,可以直接跟师傅交流。啲餐具都几靓㖞,瓦碗好雅致,但啲铁筷子就唔喺咁好揸,此外,中间嘅小型木托盆就唔喺好知有咩用途,无刻意问,我哋就当咗骨碟,不过,最后都无点用到。而枱上放有纸巾同水杯,人手所限,呢度就有少少需要自己招呼自己。食物方面,咪睇佢铺仔细细,其实有好多选择,由佐酒小食、烧物、串烧、炸物……到时令海鲜,有近50款食物。饮品又点呢?另一页餐牌,就见到提供好多酒精及非酒精类饮品,不过,都喺以酒精类的为多。手工樱花虾酱拌冻豆腐 $48先嚟一道师傅极力推介嘅冷盘,以日本直送嘅冻豆腐再加上自家制嘅樱花虾酱配搭而成,冻豆腐比较清淡,不过,口感非常嫩滑,而樱花虾酱带出阵阵咸鲜,咸香惹味,加上樱花虾嘅卜卜
先嚟一道师傅极力推介嘅冷盘,以日本直送嘅冻豆腐再加上自家制嘅樱花虾酱配搭而成,冻豆腐比较清淡,不过,口感非常嫩滑,而樱花虾酱带出阵阵咸鲜,咸香惹味,加上樱花虾嘅卜卜脆口感,一起放入口,又真喺几过瘾。 鱿鱼软骨沙律 $48
鱿鱼相信大家食唔少啦,鱿鱼软骨呢?新鲜爽脆嘅沙律菜配上自家调制嘅沙律酱,本身都已经几好食,配搭埋啲鱿鱼软骨,烟烟韧韧好有咬口,几有新鲜感,比预期有惊喜。
点咗两点鸡肾,单纯过过口瘾而已,不过,又烧得唔错,唔会干到柴咁,又有啲咬口,少少盐作调味,都已经够晒。 黑松露酱配炸薯条 $$68
老友可以讲喺薯条控,所以,又点可以错过呢道菜呢!首先,喺薯条炸得香脆不腻,做足基本,而薯条之上,糁咗少少海苔粉,令食味更有特色,当然,自家制嘅黑松露酱,亦功不可没,调和得充满黑松露嘅香味,夹薯条,正呀喂。 和风高汤煮日本沙白蚬 $68
小弟就喜欢食啲湿湿哋嘅嘢,所以,拣咗呢道沙白蚬,估唔到份量都几多,有一大碗沙白蚬,只只睇落都好饱满,入口都够肉地,最紧要喺够晒鲜甜;而所谓和风高汤,真喺无欺场,饮落清香而有阵阵甜味,值得推介。
师傅就话喺人气菜式之一,姑且信佢一次,查实,鲽鱼比较陌生,应该似喺未食过喇。一客有4件,每件都几大件吓,烧得外表焦香,老套一句都要讲,食落果然皮脆肉滑,又有鱼味,磪喺好有质素嘅食材嚟。 海胆流心忌廉饼 $78
最后,意犹未尽,再追加一客忌廉饼,果然做到流心嘅效果,啲海胆流心忌廉馅好正,质感绵密又滑溜,咬落去𠮶吓一涌而出;至于件饼身,炸至金黄,入口热焫焫,又甘香脆口,最正喺无油腻感,可见炸功确有一手。