2018-09-14
Ben Sir要阔别香江转战荷兰两周,临行前紧系同佢食餐地道菜饯行啦。我地特意拣左美心集团旗下连锁式茶餐厅「香港地」,以慰佢思「香」之情。野食方面试左新登场的花胶竹笙素翅配榄菜蛋炒饭套餐(试食价$65),简直创造力量同幻想会吓你一跳,抵赞!竹笙砌成一圈圈爽口唔在讲,仲有港式碗仔翅唔少得的冬菇丝同埋黑木耳,轻松重温「鱼翅漱口」黄金岁月。再黎媲美「黑松露」的榄菜蛋炒饭,「鱼翅捞饭」香港梦立即垂手可得?虽然花胶素翅胶味十足,但创意无价值得推介!我就钟意地道中心名菜「菜远牛肉」客饭套餐($66),先讲条菜心比较硬身,但系绝对咬得入,估计系厨师用快炒刻意经营出爽脆效果,唯独系细路仔同老人家未必够牙力食。牛肉应该有轻轻比梳打粉乸过,味道可以接受。尤其喜欢佢地砌成平行四边形的小姜片,真系姜愈老愈辣!港式茶餐厅配以现代化连锁店管理,令我地可以随时食到本土风味,值得同热爱这片土地的我与你一起去帮衬,下次再见!