2024-05-11 1581 浏览
上次同表哥食马拉嘢嘅时候,佢话佢屋企附近新开咗间火锅店「百味鲜」,有款二人套餐性价比几高,有个鸡锅,一份菜,再加份煲仔饭,三嚿水都唔使,值搏率高,所以,今晚又同佢聚一聚,嚟到「百味鲜」叹吓!一睇就知新开无耐,由门面,到内笼都非常新簇,一室以红色为主调,装修比较摩登,地方好光猛阔落,感觉唔错。我哋就拣个靠墙位,因为可以对住部大电视嘛!基本上我哋嘅目标明确,就喺「招牌二人套餐」($288),有4款鸡锅同4款煲仔饭供选择,仲包埋一份时令蔬菜,此外,顺便都影埋成本餐牌及点菜纸俾大家参考,包括餐前小食、其他套餐,以及各式各样嘅火锅配料。坐落无耐,好似啲酒楼咁,上碟杂豆小食,都要收$15架。再嚟喺食火锅必备嘅酱料,侍应会先摆上一盘酱料俾大家捞,中途想再添嘅话,可以晌出面(正正大电视底下)有个自助酱料区,自由取用,提一提,酱芥收费每位$10。玉泉忌廉、可口可乐 @$13食火锅点可以无汽水架,尤其喺樽装,更有感觉。海南鸡椰子锅(套餐)随后,侍应就送上整煲椰子鸡锅及整碟鲜鸡,话半只鸡,但感觉好似唔止,而个汤底都未滚起,已经闻到阵阵椰子香味。睇番枱面嘅介绍,喺用咗海南椰子同放晌果园放养280日嘅走地鸡,为
,所以,今晚又同佢聚一聚,嚟到「百味鲜」叹吓!
坐落无耐,好似啲酒楼咁,上碟杂豆小食,都要收$15架。
杂豆小食
酱料
酱料
玉泉忌廉、可口可乐 @$13
火锅点可以无汽水架,尤其喺樽装,更有感觉。
玉泉忌廉、可口可乐
海南鸡椰子锅(套餐)

随后,侍应就送上整煲椰子鸡锅及整碟鲜鸡,话半只鸡,但感觉好似唔止,而个汤底都未滚起,已经闻到阵阵椰子香味。睇番枱面嘅介绍,喺用咗海南椰子同放晌果园放养280日嘅走地鸡,为咗食到最正嘅鲜鸡,仲教埋你点食法。
海南鸡椰子锅
先饮咗啖汤,真喺劲清甜,之后按指引落鸡,滚5min后熄火食鸡先,此时啲鸡真喺几嫩滑,仲好有鸡嘅甜味,皮下脂肪极少,足证喺走地鸡喔,沾上自制嘅混酱,更加有提鲜之效
,我哋异口同声都觉得唔止半只鸡,好似食极都有咁。
黑豚肉拼肩胛肥牛 $98

我哋都几钟意食肉,既然有个椰子鸡锅,就叫多一客黑豚肉拼牛肩胛嚟打下边炉。两者都色泽亮丽,睇落已感觉好唔错,虽然无讲明黑豚嚟自边度,但肉质好嫩滑,充满油脂香,而牛肩胛都好正,轻灼一下,入口既有肉味,又有脂香,非常腍滑。
黑豚肉拼肩胛肥牛
时令蔬菜(套餐)

食咗咁多鸡牛猪,都要揾啲菜嚟平衡吓,个二人套餐奉送时令蔬菜一份,而呢一晚就喺油麦菜,刻意唔好渌咁熟,所以,入口仲保留份爽脆感,又有菜味。
时令蔬菜
时令蔬菜
窝蛋滑牛煲仔饭(套餐)

虽然啲腊味饭会惹味好多啲,但大家都好耐无食过窝蛋牛肉饭,所以就拣咗佢。为免啲牛肉焗得太耐变韧,所以,最好同侍应讲后上,预番少少时间先叫起。嚟到侍应会帮你落甜豉油再拌匀啲饭,啲饭粒爽身,捞咗甜豉油特别好食,最正喺煲底有啲脆卜卜嘅饭焦,啲牛肉切成片,非整成肉饼,咬落都几软腍,食埋个煲仔饭真喺饱到上心口。
窝蛋滑牛煲仔饭
原来表哥第一次食椰子鸡煲,佢话感觉唔错,好有新鲜感,仲可以试埋煲仔饭,喺几唔错嘅配搭,唔知出面多唔多火锅店有推出咁嘅组合,总之,对我哋嚟讲,算喺抢占咗先机。