难得庆祝生日都系食返最钟意食嘅意大利菜❤️ 见到好多朋友都大推佢既红虾意粉 所以一定要黎试🤣 除咗红虾意粉之外整体食物质素都十分超水准✨ Menu 感觉系有点日式Asian Twist to 意大利菜🇯🇵几符合我嘅味蕾 装修带一点轻工业风 唔会太拘谨豪华⚙️ 自成一角咁望住中环夜景 感觉舒服🌃⭐️ Amuse Bouche ✨开场有一颗小小的鱼子酱挞🐠入口满满的鲜味🥰 另外的芝士球香味浓郁而酥脆🧀⭐️ Goose Foie Gras 🦆卖相好精致用咗花朵去点缀鹅肝呢啲比较粗嘅食材🌼 油脂嘅甘香同无花果嘅微涩形成了中和的效果🪵 入口带点余韵⭐️ Tuna 🍣用上蓝色嘅花瓣好Eye Catching同优雅💐 用上Beluga Caviar 同鱼子点缀既吞拿鱼 鲜味好澎湃🌊 ⭐️ Hokkaido Abalone 🐚用咗清酒矶煮既鲍鱼十分嫩 入口清甜😚加上面头烧焦的粟米增加了现代感🌽 两种甜味好配合⭐️ Aged Pigeon 🦢同样好喜欢花既主题💕 但系未到略嫌太类似港式乳鸽🌝 嫩滑度同外皮既焦都可以改善同 我Expect 更加有点Twist 😅⭐️ Risotto 🍲Risotto 饭粒粒粒分明 系好完
⭐️ Amuse Bouche ✨
⭐️ Hokkaido Abalone 🐚
⭐️ Aged Pigeon 🦢
Risotto
⭐️ Risotto 🍲
Risotto 饭粒粒粒分明 系好完美嘅Texture👍🏻大虾嘅新鲜度唔洗讲 豌豆同大虾既口感好丰富🥰
⭐️ Linguine 🍝
期待咗全晚嘅重头戏🥇 望住红虾未必知道干坤 🤨一压开虾头虾膏同虾油慢慢渗出来覆盖著Liguine ❤️ 每一口Pasta都沾著红虾既精华💕回味无穷🦐
Blue Lobster
⭐️ Blue Lobster 🦞
同样嫩滑新鲜嘅龙虾比龙虾汁包围😋比起红虾带多一分Creamy 入口比起浓烈嘅海鲜味多了一份温和😛
Miyazaki Beef
⭐️ Miyazaki Beef🥩
入口半溶嘅宫崎和牛熟度控制得刚刚好 肥瘦比例适中🤩但系仍俾红虾抢了风头
⭐️ Hazelnut Souffle 🍨
榛子味道带浓郁既果仁味🌰Souffle 够轻盈技巧不错 配上焦糖味雪糕完成甜的部份🍦
Affogato
⭐️ Affogato ☕️
好有几何艺术感既Affogato🎨 面头既蛋白脆脆配上咖啡啫喱同咖啡雪糕🤎 整体苦多过甜 反而更能总结一餐浓味的晚餐🍽
Petit Fours
⭐️ Petit Fours 🍪
作结的小甜点各有各特色💕个人最爱朱古力包裹住橙皮🍊甜中带苦涩与甜品互相配合 糖渍栗子亦有一种意大利独特的果仁感🥜

⭐️ Octavium Italian Restaurant (中环)
📍 中环德辅道中22号One Chinachem Central 8楼
Tuna
Hokkaido Abalone