2012-03-17 55 浏览
其实我真系几钟意食越南捞檬,冻冻地酸酸地正,可惜多数都系配扎肉猪扒鸡翼猪颈肉牛肉之类嘅𩠌,对呢D配料我就麻麻喇,最多只会拣鸡丝,但有时都怕D鸡丝油得滞架,点解冇剩捞檬呢?今次又来到厚福街又想食捞檬,唔想再又去"福禧中越美食"㖞,见街口都有间专食越南菜,成日都见到好似好多人排队咁,不如就去试吓啦。店子里面都几细,枱与枱之间又迫,枱又细,反而櫈就好阔,其实坐得都几唔舒服。朋友叫左个『晚市精选套餐(奉送小食及特饮 ($50起) 』:①香芧猪扒檬粉+②小食:越南蒸粉卷+③特饮:柠檬梳打Lemon Soda ($55)我就要咗④鸡丝檬粉($32),其实我呢个都有以要个餐嘅,不过我又唔想饮野,见到隔离枱果D小食又唔靓仔,无谓加多$18食D唔钟意嘅野啦。①香芧猪扒檬粉睇落分量好少,但朋友食完都话原来都唔细几饱㖞;香芧猪扒香口唔韧带骨几好味,但就系冇香芧味啰。②越南蒸粉卷真系唔靓仔,面层系葱油?油淋淋葱就几香但粉卷皮唔滑蒸得太软略厚,里面只有葱同有D肉碎....麻麻地。③柠檬梳打唔酸反而甜甜地,似系7up来㖞,对呢个都冇乜要求。④鸡丝檬粉分量同样好似好少野咁,原来食落都几大碗,食哂都几饱;檬粉好似韧咗

④鸡丝檬粉分量同样好似好少野咁,原来食落都几大碗,食哂都几饱;檬粉好似韧咗D,不过D汁都几好味;鸡丝系炸干葱与葱油下面感觉油左D,不过鸡丝劲嫩滑,又好食㖞!
①香芧猪扒檬粉
②越南蒸粉卷