2019-11-23
难得星期六谂住一家人去饮茶,家姐话喺网上面见到呢一间古天乐顶手嘅酒楼,决定一家四口嚟试吓。地点唔算好就脚,喺铜锣湾同天后中间....但为咗揾食,特登走去试吓。酒楼系一楼,地方细细,感觉舒服。价钱有啲奇怪,因为点心纸上面写到明大中小点一律$46。等左大半个钟,终于嚟咗两个点心,柠檬叉烧酥同烧饼。几好味。再等多20分钟,五代同堂炒饭终于嚟,好干身,味道都唔错。坐左超过一个钟,只系食咗两个点心同一个炒饭,其他嘢全部未上。望吓身边嘅茶客,好明显系熟客,职员会特别招待,讲多两句,而且嘢食都上得好快系咪因为我哋唔系熟客所以要等咁耐?因为等得太耐,我已经唔记得咗仲有啲咩未你,就问下职员....佢完全唔需要check电脑,已经直接答我有咩未上。事实好明显系熟客就好好招呼你,新客嘅就唔该你等下先⋯⋯总括嚟讲,味道系唔错,职员都会好有礼貌咁答你‘已经整紧’。如果你系好得闲嘅,又唔介意被歧视,绝对可以黎试吓。我自己就觉得,香港咁多好嘅餐厅,我唔会再嚟。
总括嚟讲,味道系唔错,职员都会好有礼貌咁答你‘已经整紧’。