2013-03-28
听朋友讲呢间唔错, 今晚各食家摆明车马黎踩场,订左全酒吧最 private 又最有私人空间既座位,thank you ﹗系酒吧最深处又最近往厕所通道添。依家刚才七点,仲好早呢,小猫两三只无咩客,环境都几清静又企企理理啦。 食家未齐人,先 study 吓个 menu,Pizza 只得 3 款,小食都系几款。见到 special promote 呢 ﹗order 1 支红或白酒送 1 个并盘,净系个小食都值二百几,似乎都抵咁噃。Free 并盘可拣 24 个月西班牙伊比利黑毛猪火腿、巴马火腿、生蚝,仲有海鲜并盘。今晚 Table for 8 ﹗坐左半个钟,食家们都仲未到齐,唯有先黎支法国白酒饮住先,Pierre Gewurztraminer白酒,先试第一只。味道带荔枝香味,中度甜味,质感滑,入口完全无苦涩味,钟意甜既朋友就啱晒喇 ﹗但个人够喜爱微甜中而酒浓。如果枱面上既花生能转为各类果仁就更开心喇 ﹗侍应们真的对红白酒非常认识,解释既详尽令我有点惊讶 ﹗仲见到店主推介既杜拜七星级酒店红酒,但大家不太感兴趣。烟鸭胸,店主推介?食落有烟熏香味,味道调得偏浓,夹住青瓜同吃可减低咸度而令味觉清新一点
烟鸭胸,店主推介?食落有烟熏香味,味道调得偏浓,夹住青瓜同吃可减低咸度而令味觉清新一点。鸭肉鸭皮处理得宜,皮脆不油不靭、肉嫩无渣,还可以啦,欠左份鲜肉既香气。靓鸭胸真系无需要太多花巧,海盐腌再煎切片已经好好食,可配橙、草梅、苹果依类既 dressing 使味道更丰富。
8 位食家终于到齐喇 ﹗起动 ﹗Promotion 1 支红或白酒送价值二百多三百蚊既 1 款并盘,可选海鲜、黑毛猪、巴马火腿或生蚝。唔食野都得,回赠返 HKD70 蚊比您添,听落都好鬼抵㖞 ﹗
巴马火腿并盘,跟类似沙乐美肠既肠仔片、火腿粒、鹅肝酱多士、葡萄干、车厘茄,仲有少少豆苗垫底。卖相一流,第一眼望到已感到个外观、组合、配菜都好鬼欧洲 ﹗意大利巴马火腿咸香非常,肉质富弹性而有赵口,油份充足,如果能卷住清甜既水果同吃,甜味撞咸味系一个非常特别又美味既感受 ﹗但依家盘上只有几片青瓜及两片车厘茄,有点 dry 咯。
西班牙伊比利黑毛猪火腿熟成 24 个月,哗 ﹗个名够晒劲 ﹗味道比巴马火腿更浓,而油份更加丰富。但我真系食唔到有橡果香或味道,但橡果到底系咩味架?哈哈。以我个人口味而言,我真系好需要有旧非常 juicy 而味道清甜既蜜瓜或哈蜜瓜同时放入口一齐食架 ﹗不过依家一啖火腿一啖甜白酒都还可以啦 ﹗甜更能带出火腿既咸香,感觉好爽架 ﹗真阴功,无蜜瓜无哈蜜瓜又无无花果,唯有用生菜青瓜配火腿啦,惨 ﹗
海鲜并盘,法国睡蟹半只、法国蓝青口 10 只、加拿大翡翠螺 4 只、纽西兰龙虾仔 2 只及熟虾 4 只 ﹗种类都几多㖞。我最钟意食海鲜架喇,食家 8 名,点分好呢?呵呵呵。
加拿大翡翠螺,恭喜晒 ﹗第一位 ﹗应该系全个并盘最好食架喇。味道鲜而肉嫩带海水味,质感又软棉,Good ﹗不过依个唔系冷盘黎咩?暖暖地㖞,哈哈哈 ﹗
纽西兰龙虾仔,第二位系龙虾仔,虾肉嫩带香浓香草牛油味,虽然浸得有点过火,偏咸左少少,都合格啦 ﹗第三位就系熟虾,味道较淡,肉质微爽,不过不失啦。
法国蓝青口,并无作任何调味,烚得有点过火,开始粉口而弹力不足。点解咬落青口度会咁多水既?味道似溶雪既水㖞,怪怪的。
法国睡蟹,我好钟意食蟹,但系一向不太喜欢睡蟹,所以可能未食已经扣点分数,我系花蟹、红蟹、奄仔蟹、大闸蟹、三点蟹、雪场蟹、毛蟹既 fans 黎架 ﹗依只睡蟹蟹膏算丰富,质感硬而散,带重海水味道,甘香度及质感较为逊色。蟹肉实而干,鲜甜味及肉汁欠棒,免免强强啦 ﹗
生蚝并盘,今晚有法国、美国及爱尔兰。各食家都无咩所谓,连我地位蚝后都话随便,所以交比侍应哥哥发板啦 ﹗
半打爱尔兰premium 及半打美国 blue point,侍应哥哥作此选择真系估佢唔到 ﹗大家都有点出奇了 ﹗我最爱系 Belon 同 Ribbon point,其次有 Irish rock、white pearl,对美国生蚝真系麻麻地,不过我劲钟意食美国桶蚝打边炉㖞 ﹗好味 ﹗侍应哥哥一轮介绍后,大家立即起动。两款蚝分别不太大,口感较实而裙边爽,都有淡淡既鲜蚝味道,不过 after taste 非常浅,Blue point 海水味比 premium 更浓。生蚝质量可以接受,都合格,size 就够晒大喇,味道不过不失啦,都好明白生蚝真系好睇个人口味既 ﹗
马稣里拉薄饼,热辣辣上枱,颜色卖相非常讨好,好靓㖞 ﹗大家都非常期待。擘大个咀,大大啖咬落去,大量既香浓芝士搭上酸甜既蕃茄酱撞得非常美味,再加少少既香草,简单又好食 ﹗薄饼边烤得脆脆的,好鬼香口㖞,但点解个饼底湿湿地又腍劈劈既?口感似上海小食葱油饼啰,即时分数大跌了,有点美中不足。
炸鱼薯条?应该系炸鱼手指跟薯条呢。侍应哥哥都话不推介,但我地见个胃仲有大把地方,传闻话食得过,所以好奇心驱使下叫黎试啰。炸鱼薯条?oh no ﹗急冻鱼手指干硬咸,而且炸得过火,如果点大量茄汁或沙律酱,应该会好食。另外,幼身长条形薯条,无咩特别,不吃也罢。
今晚试左 3 只白酒 2 只红酒,其实个名都系好难记得到,试过法国及意大利啰。第一口完全唔会涩,味道温和,全部都系偏甜,爱甜人仕啱晒咀形。虽然系甜,但果香不太出,味道纯而酒味淡,口感就稍为薄了点,我较爱饮 strong、酒味浓、厚身及有点 dry 既红酒,无法喇。
多谢店主今晚既款待及侍应兄弟姊妹既热情招待,饮饱食醉后,参观埋个厕所就可以走喇 ﹗行出后门,通过条短短既小道就到洗手间喇 ﹗后栏同洗手间既卫生程度都好满意,几干净㖞 ﹗厕所格好宽躺,两个人一齐都可以㖞,哈哈。