2019-11-28
今日选择呢间福川食晚餐,呢度有分铁板烧套餐,同Omakase套餐,分别有$1488同$1288。我就拣左$1288既「福」。上菜次序系会冷热交替,呢次侍应都细心介绍菜式,另外亦密密加茶,服务非常好。背景播住音乐盒音乐,氛围令人放松。呢度有寿司吧又有铁板烧吧,餐厅几大,可以容纳几多客人。<前菜>首先系前菜三点。海蜇红萝卜,海蜇好爽口,酸酸味味好开胃。椰菜花豆腐,口感较粉,唔似正常豆腐咁滑,好特别。花螺,浸系豉油入面,用竹签吉出黎,有咬口。<刺身>平木鱼,作为白身鱼,有咬口,味道较淡所以以土佐醋调味。双烧吞拿鱼,配黄芥末果醋汁,唔会好辣,反而甜甜酸酸,上面系洋葱、京葱、白葱,令酸甜中带葱辣,味道好丰富,更凸显鱼既鲜味。烟带子,好有视觉效果,一打开盖就烟雾弥漫,烟散开后就见到舖上金箔既带子,厚肉得黎又鲜甜嫩滑,配辣辣地既墨西哥尖椒酱,上面系爽口酸酸地既Salsa,系一道fusion菜。<煮物>豚角煮,好耐无食过东坡肉,用独有既酱汁,配上萝卜,煮得好入味。呢度既豚角煮就系东坡肉更嫩更软腍版,入口既溶,好似饮左啖浓汤咁。<寿司 Part 1
<前菜>
首先系前菜三点。
海蜇红萝卜,海蜇好爽口,酸酸味味好开胃。
椰菜花豆腐,口感较粉,唔似正常豆腐咁滑,好特别。
花螺,浸系豉油入面,用竹签吉出黎,有咬口。
<刺身>
平木鱼,作为白身鱼,有咬口,味道较淡所以以土佐醋调味。
<煮物>
<寿司 Part 1>
头三道寿司鱼味都超浓,口感就越来越软。
金目鲷,爽口,油分满满。
梳子鱼,比较少听,原来口感比金目鲷更软,鱼油一样旺盛。
深海池鱼,有独有油润鲜甜。
<烧物>
蛋黄酱烧春鱼,松子仁。口感特别,鱼肉结实,配合蛋黄酱令入口更滑,蛋黄酱上面既松子仁。
<寿司 Part 2>
黎到Part 2,味道由𫚕鱼腩既油脂味带起,再转为爽口,最后由无敌既拖罗作结。
𫚕鱼腩,超油黏。
花鱼,味道较淡,爽口为主,令口腔准备好迎接赤贝。
活赤贝,超爽口,味道鲜美,好滋味。
酱油拖罗,熟成,上面黄芥辣,不用点豉油或芥末,作为呢度既招牌菜,真系极品,一咬感觉系口入面爆油!
<吸物>
鱼油清汤。味道真系非常清,入面有鱼糕。
<寿司Part 3>
迷你海胆杯,饭量大概一两件寿司。海胆份量多,味道够鲜甜,大大啖入口超满足!
<甜品>
日本夕张蜜瓜,日本雪梨。超级多汁,味道超甜,甜度好比平时加晒糖既雪糕同浓缩果汁,无可挑剔!