2017-10-15
老一辈的人一定对"三六九"或"桥家栅"唔会陌生!他俩都是很有名的上海食肆名称,不过时代变迁,而家就只有湾仔呢一间三六九硕果仅存了!是晚我与姐姐见到拐弯转角的招牌,对望一眼已意会,不用多说便一起走进这老牌上海菜馆,实行怀缅一下。二人点了炸银丝卷、酸辣汤、嫩鸡担担面。流传咁耐,黎得呢度都系食佢个老字号的;好似今晚,星期六晚上八点半黄金时段,一眼睇晒只有四台人(计埋我呢台),其他三台都系游客。味道方面,说实在,佢冇"与时并进",难听D讲,佢冇进步过啰。。。先讲炸银丝卷:唔叫都冇炼奶俾客人点来食。层皮炸得唔脆。个酸辣汤:似街头小食的碗仔翅,不过胜在够大碗,二人分来食每人都可以食到3碗满。而个嫩鸡担担面:好油,花生酱欠奉,面质普通,出唔到担担面神髓和味道;成碗面胜在D鸡肉冇骨又够滑。点都好,三六九都算系饮食界的集体回忆。总括呢餐,令我最怀念的,竟然系阿姐不断同我地REFILL热茶,抵赞!