2015-11-23 657 浏览
朋友话佢朋友带佢食间天然海鲜专门店,食完后念念不忘,叫我地一定要试。仲以行动证明佢讲嘅嘢,同我地一起去。店座落于弥敦道佐敦荟中较新的大厦内。朋友说上次嚟这个汤好正(我话佢啊成餐只讲正,好烦!哈哈!)鱼系用瘦身鲩鱼,唔会一路食啲鱼油一路出之余,啲鱼仲唔鞋,又多肉,不过就多细骨,食就要小心啲。真系好大条!好似好滋补咁!汤底煲好可率先饮碗, 饮完就知朋友点解话正!原因系用左好多鲜鱼仔煲的鱼煲成的汤,鲜甜到你唔信!好味同够味到唔洗落豉油,索性放Monkey心爱的辣椒等配料落汤上,无次点都keep住份滋味。朋友话这店特色系店主会每日购入在西贡,人地潜水在水中潜到的新鲜海鲜,有时啲海鲜会很特别,例如好似上面呢个,当大家以为系雪白的蚝既时候,其实系~车蚝。车蚝质感似带子同元贝之间,有咬感!(滚两至三分钟得啦!!太耐会un ga)青口都系在西贡既海潜起来的,有成只大耳茶布咁大。只只都爽口,滚完后都有阵海水味。我最爱的本地牛!片片鲜红色,一啲都唔肥,薄薄一佢都感到有弹性,牛味很重,同一般什么美国肥牛,安格斯牛完全唔同,份外好味!超生猛濑尿虾,大大只之余仲响度翩翩起舞!呢度劲正!咁大只濑屎虾新鲜唔左讲,仲
真系好大条!好似好滋补咁!

(滚两至三分钟得啦!!太耐会un ga)
超生猛濑尿虾,大大只之余仲响度翩翩起舞!呢度劲正!咁大只濑屎虾新鲜唔左讲,仲要系只只已剥壳,可以轻轻松松唔洗郁就可以食到鲜甜的啖啖厚肉濑尿虾了!!
咁好味既汤底当然系竹笙出场既时间啦!呢度啲竹笙有小小黄,朋友有小小惊唔干净,我叫佢放心,白白的先系漂过的,呢个放心食啦,两索多啲咁正既汤底先收手啊!

咁好味同特别既海鲜专门店,点样唔可以唔介绍俾朋友先!很特别的一餐“边炉”啊!

2015-11-14