2017-12-18 866 浏览
其实香港都好多钟意食榴梿嘅人㗎,但系揾一间所有制品都系榴梿嘅店舖,真系少之又少。今次我哋就嚟咗一间油麻地嘅小店,品尝一下各式各样既榴梿小食啦~ 呢间小店,乜嘢榴梿制品都有,包括猫山王冰皮月饼, 但系好似中秋节已经过咗啰㖞。 呢度最出名嘅应该系个猫山王榴梿pizza,但我哋今次冇试呀,试咗其他榴梿小食。 老板系一个勇于创新嘅人,今次佢就发明咗呢个榴梿芝士火锅,我估都系全港独一无二挂。见佢咁有诚意,就叫咗呢个芝士火锅试一试啦。 一上到枱,香味已散发咗出嚟。榴梿同芝士本身都系一种好重香味嘅食物,佢哋沟埋一齐好似有有一种化学嘅作用咁,除咗香味之外,食落去味道仲更加浓烈,一啖一啖嘅榴梿香从芝士汁度散发出嚟,味道层次好独特。 榴梿梳乎厘 面头铺满咗一层嘅榴梿蓉,榴梿蓉非常之清甜,好味。而梳乎厘呢就外脆内软,而且里面蛋味浓郁,配合榴梿蓉,味道非常之夹, 冬天食,热辣辣,好暖心。 跟住就系呢个榴梿白雪米饼。呢个雪饼都系热食,外面好似糯米糍嘅一层饼,质感烟烟韧韧Q弹,好正,而入面充满左香甜既榴梿蓉,好好食。 食咗咁多嘢家要饮番杯嘢,湿湿个口啦。呢杯红毛榴梿汁,虽然叫榴梿但系唔系食开𠮶只榴梿味。佢味道反而

食咗咁多嘢家要饮番杯嘢,湿湿个口啦。
呢杯红毛榴梿汁,虽然叫榴梿但系唔系食开𠮶只榴梿味。佢味道反而似红毛丹,饮落好清甜,解渴,而且有小小酸味。 听讲红毛榴梿仲好健康,可以抗癌添。

除左支持小店之外,榴梿爱好者真系不容错过呀!

• 榴梿梳乎厘
  • 榴梿白雪米饼