2017-04-19
今晚收工去左千色店买嘢,买完都八点几,咁就喺附近揾间餐厅医肚啦。经过呢间食点心嘅餐厅,装修几新净企理,于是就入咗去开餐。间餐厅吊左啲蒸笼喺天花做装饰,唔睇munu都知道呢度有点心食睇下张点心纸,点心嘅款式唔算超级多,但系传统嘅点心以外都有创意点心,睇得出小店嘅心思!我哋order咗好多点心,最先上枱嘅系可以即时喺雪柜拎出嚟嘅桂花糕呢个杞子桂花糕细细件,但入边杞子嘅份量都唔少!不过略嫌质感淋身咗少少,可能加多啲啲鱼胶粉会正啲。呢个药膳凤爪系厨师推介,又真系几好食㖞!侍应一拎上枱已经可以闻到阵阵嘅药膳香味,而且凤爪煮得好淋好入味,系必食推介呢个黑松露凤眼饺系另一款厨师推介,即叫即蒸,上枱嘅时候非常之热辣辣!凤眼饺外型饱满,入面有好多虾,面头铺左蟹子同黑松露酱,口感同味道都非常丰富呢个系老公指定要order嘅饭,佢话晚饭点都要有啲米落肚!呢碗饭唔算好大碗,不过𩠌嘅份量都足够,而且啲排骨腌得几好食,送饭一流!棉花鸡系我饮茶必食嘅点心之一,因为好钟意食𠮶旧发水鱼肚。鱼肚吸晒啲汁好肥腻,不过我又唔系成日饮茶,唔紧要啦食完咁多咸嘅点心,点都要食返啲甜野啦!流沙奶黄煎堆仔真系好流沙,要小心热唔好辣亲个
间餐厅吊左啲蒸笼喺天花做装饰,唔睇munu都知道呢度有点心食 睇下张点心纸,点心嘅款式唔算超级多,但系传统嘅点心以外都有创意点心,睇得出小店嘅心思! 我哋order咗好多点心,最先上枱嘅系可以即时喺雪柜拎出嚟嘅桂花糕
中间嘅馅唔会太甜太多油,好味道
临走前发现原来指定时间有啲好抵食嘅孖宝,有机会要再黎试吓! P.S 荃湾系一个有好多长者生活嘅地区,希望呢啲咁抵食嘅孖宝套餐可以俾区内更多长者知道啦,一齐支持小店之余又可以悭下荷包