2015-11-15
今日收工后,约左一个多年冇见既朋友,一齐出黎食野同行街,为左就返大家住既地方,我地就去左观塘apm度行街,想揾个静静地既地方食下野倾下计,但又唔想食d平时食开既野,于是就上左open rice度揾下,就揾到一间附近既餐厅:)叫做unique cafe &kitchen,横掂地方都唔远,于是就上去试下!间野系大厦上面,人流唔多,但环境十分舒服。侍应细心地送上餐牌比我地,一打开睇睇,餐牌上有不同既食物选择,类别有好多,都唔知简咩好!花多眼乱~餐厅环境很舒服很静,收工后黎到可以静静地享受呢个舒服的环境,墙上亦挂著几幅画作:)简单又美观!仲有个手写既餐牌,同埋bar台:)侍应首先为我地送上一个罗宋汤通粉,超级赞的!味道浓郁,大大阵鲜茄味,仲有牛肉在内。配上一小块的餐包,十分开胃美味,餐包也有蒜容味,好香口!之后就点左一个健康既带子刺身藜麦饭,清新的感觉,带子很新鲜,口感一流!作为头盘最合适不过之后我地叫左牛肝菌意大利饭配温泉蛋, 入口味道浓郁。卖相都一流,见到都流口水。而且粒粒饭都软绵绵的。呢个值得推介!配上蛋汁,juicy得黎又唔会漏食完呢个仲试左一个脆鱼薯条,脆鱼炸得十分香脆,一个唔够食仲
横掂地方都唔远,于是就上去试下!
享受呢个舒服的环境,墙上亦挂著几幅画作:)简单又美观!
仲有个手写既餐牌,同埋bar台:)
配上一小块的餐包,十分开胃美味,餐包也有蒜容味,好香口!
食完呢个仲试左一个脆鱼薯条,脆鱼炸得十分香脆,一个唔够食仲想嗌多一个
有别于出面食既脆鱼,呢个鱼肉味道好鲜,带点点咸味,出面食个d大多数都系得层脆皮好食,但鱼就完全冇味道!
食完呢个两,我地又叫左一个set dinner,澳洲草饲安格斯西冷!一上碟时已经见到佢分好哂几份,
方便到我地唔洗切,而且卖相都很吸引。牛扒厚切口感都十足,大大啖一口咬落去,肉汁也很多,不会干争争的
筋也不会太多:)最后甜品方面叫左一个蓝莓芝士蛋糕,中意食芝士味既一定要叫呢个,因为实在一食落去啖啖都系
芝士的味道很rich的感觉。再配上几粒士多啤梨同埋蓝莓,酸酸的中和返芝士味!
至于饮品方面,叫左一杯馥莓乳酪饮品,冇想像中的甜,淡淡的很清新的感觉。不过饮完成杯系有d饱~哈哈
可能太大杯,而且我地又叫左好多野食:) 下次会再黎试下其他野食!推介身边的朋友黎食:)