2018-10-24
翻工咁辛苦,收工可以饮碗冇味精既汤其实已经好满足。但系翻到屋企都已经抖到不得了,想饮口无味精的汤都唔系咁易架。好彩呢日系湾仔收工,见到呢间100%无味精的宝贝靓汤!用花胶同螺肉做材料去煲既汤,煲出黎非常鲜甜,饮落舒服唔会觉得口干,证明真系冇落味精。花胶又大片又滑,螺肉食落唔会太硬身重食到甜味,正!大大只的海虾,食落肉质都几结实,虾肉肉身鲜甜,而且个虾头劲多虾膏,食到成手都系膏同埋虾汁,但系好满足!果皮蒸鲍鱼,鲍鱼肉质弹牙,果皮唔算好重味,重食到鲍鱼的本身鲜味。不过食落唔算太甜,甜味稍为欠缺左少少。蒸贵妃蚌系我最爱的海鲜之一,因为佢个种鲜甜味真心系不得了。蒸既时间好似左左少少,食落唔算太熟,但系食落都可以接受,而蚌本身的甜味都加番分。呢盘花胶鸡,我真心估唔到自己食下食下竟然食左大半只鸡用浸煮方式烹调,所以食落好滑,鸡味出哂黎。不过花胶就咁放系碟上面有D干哂身咁,有D浪费左D花胶...食到最后加番少少淀粉质,一于叫个银针粉。面既汤底清甜,用黎配鸡食Fit哂。最后加个桂花糕清一清个味蕾,舒服哂又够哂饱,抵食!
最后加个桂花糕清一清个味蕾,舒服哂又够哂饱,抵食!