2022-12-06 386 浏览
好少会短期内去同一间餐厅2次~~之前同狗狗嚟过后,有同朋友提过呢间新开的cafe环境清静,亦几特别,所以当朋友周末嚟探狗狗时,佢就提议一齐嚟食早餐。今次2个人,可以试多啲嘢。因为订咗位,所以到cafe后就直接入座,唔使等。今次同样都系由一班喜欢动物的店员招呼,所以感觉好窝心,狗狗应该都觉得自己几受欢迎吧!比上次特别的地方系,餐厅话谂住嚟紧卖面包,所以嚟到时,餐厅试整咗一盘盘的面包俾人打卡,面包的形状、颜色各式其色,睇落赏心悦目,迟啲佢开卖,我都会帮衬下。令次我哋点咗水牛芝士蕃茄沙律、黑松露薄饼、黑芝麻芝士饼、蔓越苺朱古力蛋糕同埋4杯唔同的饮品(Dirty、Flat White、香蕉朱古力同埋伯爵茶咖啡),因为朋友有冲开咖啡,加上佢屋企人亦系开cafe,所以佢的意见就比我有参考价值得多。水牛芝士蕃茄沙律上次都点过,因为新鲜、原味加上系素菜,所以向朋友推荐order。黑松露薄饼好细份(虽然俾我影到好大咁),以$108嚟讲都贵架,一个人食都唔够饱,不过。。。佢又真系好食既!个饼底又薄又脆,系我喜欢的脆底pizza,配料唔系话好特别,但夹埋都好好食。如果大家会点pizza,最好一上台就食,因为
好少会短期内去同一间餐厅2次

,睇落赏心悦目,迟啲佢开卖,我都会帮衬下

水牛芝士蕃茄沙律

个饼底又薄又脆,系我喜欢的脆底pizza,配料唔系话好特别,但夹埋都好好食。如果大家会点pizza,最好一上台就食,因为我哋有一、两片摆耐咗,食的时候就明显冇咁脆喇。自己食呢个薄饼我会嫌贵,但一齐分享同埋因为佢味道唔错,我觉得可以推介

黑松露薄饼

同样道理可以放喺我哋order的2件蛋糕上面,每件$62(未计加一),蛋糕/切饼的尺寸偏细,差唔多$70件饼,喺酒店食cake可能都冇咁贵。。。虽然讲系咁讲,但黑芝麻芝士饼同蔓越苺朱古力蛋糕都好食既。

黑芝麻芝士饼好light,有淡淡芝麻味,唔会因为系芝士饼而好漏

黑芝麻芝士饼

蔓越苺朱古力蛋糕味浓,texture较heavy,但就满足到想食甜品的欲望
!蔓越苺微酸,同朱古力的甘苦味几夹,同埋佢带少少湿润,令个蛋糕食落冇咁干。蛋糕喺上台前翻焗过,变得有啲干身,干的地方又有啲硬,如果翻热时温度或时间控制好啲,就更好食喇

蔓越莓朱古力蛋糕

最后,讲埋4杯饮品。我哋第一转点咗Flat White同伯爵茶咖啡,朋友饮咗一啖Flat White,话好得。而我的伯爵茶咖啡,茶味同啡味都够浓,仲有奶味中和,我觉得好特别,亦好饮。如果要挑剔,就系细杯啲。
Flat White

伯爵茶咖啡

当我哋点甜品时,又再嚟多一round饮品,包括Dirty同香蕉朱古力。上次嚟饮过Dirty,讲真仲有啲阴影,所以round 1虽然朋友好想试,但我已大力阻止。到round 2,我就由得佢。当Dirty上台,朋友一饮就话:「无事㖞,好好饮呀!」我试咗,都觉得好饮。然后,店员解释话上次用哥伦比亚豆,偏酸,之后已从善如流,改咗个recipe
。我觉得cafe系有俾心机做好啲饮品同食物,所以好欣赏。至于香蕉朱古力,味道都唔错,minion图案太可爱!
最后,店员真系好nice

Dirty

香蕉朱古力

2022-12-03
$270 (早餐)
水牛芝士蕃茄沙律
黑松露薄饼