2019-05-15 499 浏览
今日放咗半日假 ,嚟到呢度食lunch ,之前都试过晚餐, 虽然比日本贵啲,但系都好好食 ,尤其系吞拿鱼,所以今次试下个吞拿鱼丼。分量都几大,有2大片大拖,2大片中拖,2大片赤身,吞拿鱼蓉同角切吞拿鱼, 6片大大片鱼生,一定要用大大片嚟形容,因为真系要分三啖先食得晒,赤身浓味,中拖有齐鱼味同埋鱼油香味 ,系最好味,至于大拖 ,十分对版 ,冇筋之余鱼油香十足,质素高,不过碗饭太大,我𠮶时已经食得好饱,觉得滞咗啲( 纯粹个人食量问题),好正。至于蒸蛋, 质感系比较硬嘅一种, 唔会一笃就散,仲有有好浓嘅蛋香,食到落碗底有一小片带子同埋一只小虾所以个茶碗蒸好有海鲜味,高质。 至于面豉汤,应该系红面豉沟白面豉,唔系好咸。总括嚟讲,呢个价钱呢个质素绝对食得过, 因为普通一个吞拿鱼饭都要200蚊以上, lunch计埋加一都唔洗220算系几抵。

极上吞拿鱼丼
极上吞拿鱼丼