新年过后,又回复平淡嘅工作日子,只有放工时间,约朋友去食好野,先可以唤醒我嘅灵魂,哈哈~ 今日就约咗朋友黎呢间餐厅打边炉,地点唔系超近地铁站,不过都算方便易行,一条直路就可以去到喇一出升降机门,回头可以见到古色古香嘅门,其实系餐厅好用心,连升降机门都贴咗贴纸装饰,值得一讃! 一入去,可以见到唔少嘅卡位,但系啲卡位系可以坐到至多8个人左右,方便一班人系到吹下水,而且环境装修都好有格调,唔似系一间中式火锅餐厅,至啱啲有品味嘅人(姐系我~~)我地拣咗个刺身和牛极尚4人套餐,最方便,唔洗谂,虽然后来有啲唔够食,所以都有加点啲火锅配料先黎嘅系四色刺身,边四色呢? 就系有三文鱼、拖罗、油甘鱼同牡丹虾刺身,几款鱼嘅刺身都伙厚切嘅,食落口感好好,三文鱼好嫩滑,无腥同雪味;呢个应该系中拖罗黎,油脂分布较多,所以带微微粉红,有少少入口即溶嘅感觉打边炉最紧要紧系汤底啦,我地就拣咗个好滋补嘅花胶鲨鱼骨锅,汤底呈奶白色嘅,而且一捞都可以见到花胶踪影,可以先饮下汤先再打边炉,咁样就可以试到清甜嘅汤,其实个汤系比较稀,而唔系想像中有好骨胶原带稔口嘅质感,味道亦都淡咗啲,可能因为我重口味?嗌得呢个餐,点可以唔拣日本鹿

嗌得呢个餐,点可以唔拣日本鹿儿岛和牛呢,卷好嘅和牛放系冰上面保持鲜嫩,虽然佢系叫和牛刺身,但系佢唔系可以好似刺身咁,就咁食,我仲要问咗职员确实系要放落锅到灼一灼先食得,牛肉可以唔洗灼太耐,唔系就会太老,食落口感几嫩,略厌牛肉味唔够浓同突出
另外一个主菜系精选海鲜拼盘,望落都几丰富,有虾、桂花蚌、珊瑚蚌、蚬同大蚌,蚬系仲郁紧添嫁!!!所以睇得出啲海鲜系几新鲜,虾好爽口鲢牙、蚬肉嫩口、大蚌口感十足又鲜,海鲜好无食真系睇下佢地新唔新鲜
之后新鲜蟹肉墨鱼滑就到喇,新鲜手打嘅墨鱼滑口感好弹牙,仲可以食墨鱼香,正啊
下一个系鬼马虾滑,本身应该系鱼籽鲜虾滑,都系差唔多姐,将打好嘅虾胶涂抹系两片油炸鬼上,造型似西餐嘅法包,搽上鹅肝酱咁,等虾滑煮熟之后,油炸鬼就唔脆口,而系变咗豆卡嘅口感,不过我个人都几钟意食
另外个餐仲大量蔬果,真系超健康,有冬菇、鸡脾菇、金菇、南瓜、紫薯、娃娃菜、生菜等等
打边炉最后就紧系食啲黎填饱个肚啦,个餐就有两款面,四川红薯粉稻庭乌冬,前者口感丰富,好弹牙,但系汤底较淡,而且面本身都唔吸汤,所以无咩味道;后者软身但亦都带点韧,都可以食到淡淡嘅汤底香,我就紧系钟意依乌冬多啲啦~~