2019-02-28
早排朋友话俾我知呢间放题已经转型做居酒屋,仲大力推介佢嘅海胆吞拿鱼蓉杯,今晚喺中环开会,就喺大吉附近,就黎食下晚饭。海胆三重奏杯原来人地有个正名叫海胆三重奏杯,我估系因为主要鱼生有三款,三文鱼子、吞拿鱼蓉同海胆,底下有啫喱同寿司饭。份量好多,海胆叠左好多层!可以就咁食刺身,亦都可以用紫菜包住食。我就钟意先食刺身,试清楚海胆够唔够鲜甜,吞拿鱼蓉够唔够甘香先,测试证实质素不错,之后我先再连埋紫菜同青瓜食一齐食。赤味噌煮牛筋牛舌我地觉得呢个系居酒屋名物,牛筋煮得好淋,但留有少少弹牙口感,一咬落去我觉得系骨胶原bb爆发嘅感觉,哈哈,牛舌都非常入味。烧日本芝士年糕年糕面粉味香,好软熟,芝士澎湃,一d都唔油腻,面层轻微哄过,趁热食冇唔好食嘅可能。三文鱼加州卷呢个系惊唔够饱而叫嘅,加州卷入面有玉子、蟹柳同牛油果,连埋三文鱼腩、飞鱼子同沙律酱一齐食,口感丰富。星期一晚上餐厅唔算多人,几适合两个人静静地食餐饭。服务唔错,侍应好留心客人需要。洗手间亦都好干净。
原来人地有个正名叫海胆三重奏杯,我估系因为主要鱼生有三款,三文鱼子、吞拿鱼蓉同海胆,底下有啫喱同寿司饭。份量好多,海胆叠左好多层!可以就咁食刺身,亦都可以用紫菜包住食。我就钟意先食刺身,试清楚海胆够唔够鲜甜,吞拿鱼蓉够唔够甘香先,测试证实质素不错,之后我先再连埋紫菜同青瓜食一齐食。 赤味噌煮牛筋牛舌
我地觉得呢个系居酒屋名物,牛筋煮得好淋,但留有少少弹牙口感,一咬落去我觉得系骨胶原bb爆发嘅感觉,哈哈,牛舌都非常入味。 烧日本芝士年糕
年糕面粉味香,好软熟,芝士澎湃,一d都唔油腻,面层轻微哄过,趁热食冇唔好食嘅可能。 三文鱼加州卷
星期一晚上餐厅唔算多人,几适合两个人静静地食餐饭。
服务唔错,侍应好留心客人需要。洗手间亦都好干净。