2017-12-13 2895 浏览
边炉怪又出动喇!我钟意打边炉嘅程度系可以连续成个礼拜都打边炉,真系好痴线!呢排个天气转凉,一谂唔到煮乜嘢好就想出去打边炉!今次上OpenRice就揾到呢间醉翁亭!原来佢系北斗翁旗下㗎!佢系食半放题边炉,有啲系佢一个套餐咁俾你,有啲就可以任叫嘅!我哋系星期四去食,每位298 ,但系真系饱到飞天!最紧要嘅系啲嘢食质素非常高!首先我哋就拣咗个汤底先,大少想食鸡煲,咁我哋就试吓个鸡煲啦,问问店员,佢话之后可以帮我地转返个清汤底打边炉都得,咁就绝对要试鸡煲啦!因为我唔系好食得辣嘅关系,问咗姨姨佢话唔系话非常辣,食落去真系麻多过辣!啲鸡肉都仲好嫩滑,又够入味,我哋迅速就食晒煲鸡啦!鸡煲系可以添加嘅,但系我又想打边炉所以就唔再加鸡啦!个餐有个刺身拼盘,非常新鲜,个三文鱼直头系厚切呢一个蚝皇金钱花胶真系冇得顶!好似我呢啲女人仔,一日挂住骨胶原,呢两块花胶真系不得了! 半只手掌咁大㗎花胶下边内藏一只冬菇,忟到啱啱好又入味,连我平时唔系好好冬菇都忍唔住食晒成只呀!呢个牛颈脊,睇吓佢啲脂肪分布就知道有几好食啦!完全冇筋,又唔会话太肥,喺出边好可能两旧水一碟都冇咁好质素啊!何况而家系298一个人咋㖞!超值!呢

重庆鸡煲

刺身拼盘

个餐有个刺身拼盘,非常新鲜,个三文鱼直头系厚切

蚝皇金钱花胶

极级牛颈脊

环球海鲜盘

呢个海鲜拼盘𠮶只蚌先甜到呢……可惜嘅系我又唔食呢啲青口,又唔钟意食鱿鱼,不过老公话两样都好食,佢连啲虾都有膏㗎

至尊水饺王

至尊水饺王

跟餐嘅仲有呢个水饺王,佢真系冇改错名啊!只水饺入边九成都系虾!唔会好似出面揸流摊𠮶啲咁系沟肥猪肉!仲要好大只,你睇吓碌完之后仲几大只!

其实食完个餐本身跟嘅嘢都已经好饱,我哋再叫咗啲菜同埋少少丸, 已经好足够!

我哋叫埋单嘅时候,姨姨问我地食乜嘢甜品,我就梗系拣热嘅糖水,而大少就拣咗雪糕。个糖水系红豆紫米露,唔会太掂啱啱好,系一个完美嘅句号啊!
冬瓜瑶柱锅
冬瓜瑶柱锅