2018-12-12
冷峰嚟喇!冷峰嚟喇!卒之有啲寒意,既然咁冻,食火锅就正晒啦,都好耐无食过鸡煲,一于食个暖笠笠嘅鸡煲迎冷冬。选址新开无耐位处大角咀洋松街嘅「食鸡」,顺路过埋隔离嘅大角咀市政大厦拍卡,搭地铁悭番两鸡,哈哈。大角咀不断转变,近年更陆续有啲新楼落成,不过,洋松街呢一截相对都喺比较静,而门面光猛嘅「食鸡」就显得明亮。亦有唔少食肆睇准呢啲二线社区嘅转变,趁租金未喺咁疯癫,想尝试抢滩一下。嚟得早,所以都未有客人入座,而餐厅地方都颇大,楼底又高,装修无咩花巧,简约平实,枱櫈都排得较为阔落,故此予人感觉寛敝。以往食过几次鸡煲,因为都喺以卖质素嘅关系,都喺以散点形式,但「食鸡」就唔同,以任食嘅形式。$258 + 10%一位,除鸡煲,仲有多款配料任食,饮品任饮。而新开张关系,仲有6送1优惠,但就要齐脚觉先享用到,对小众嘅客户群就唔吸引。唯最正喺以「放题」形式嚟讲,而无限时吖嘛,可以轻松慢慢食,唔使赶。先讲个秘制鸡煲,可以自行选择鸡煲风格,辣度、芫荽、洋葱、大葱嘅多寡都由自己话事。因应唔喺个个人都喜欢花椒呢椒嘢,入口会有种麻麻哋麻痹嘅感觉,所以,店主刻意另上,更用个小石桩嚟俾客人玩吓。引入鸡煲已经多年喇,相信
秘制 鸡煲
我哋嘅鸡煲卒之登场,虽然已经叫做煮好晒,但趁未再热番先影张靓相,而鸡煲嘅份量确喺唔嘢少。加上煲面铺满芫荽、洋葱……,热力逼出香气。
睇我嘅选择,就知喺目的喺下吓火啦,又 鸡煲,又打边炉,始终喺燥底嘢,饮罐清凉爽、加多宝(王老吉)打打底。 火锅拼盘
食过鸡煲之后,店员捧嚟一份火锅拼盘,当中包括多款火锅料:梅头、牛小排、珍宝蟹棒、丸类五天王、扎肉片、鱼皮饺、白萝卜、炸鱼片,话喺晒冷打头阵,睇吓喺咪咁坚。 切片Prine牛小排
打边炉又点可以无牛肉架,啲牛小排睇落质素相当唔错,色泽红润,雪花纹分布平均,轻灼十秒八秒已经可以放入口,肉嫩油香,又有肉味,果然喺高质素。
用到西班牙黑毛猪,自然有所期待。同样色泽鲜红,单睇外观感觉唔会太肥,灼熟后,入口真喺好软腍,又唔会太油腻,好食。
点菜纸介绍为「极级丸类五天王」,先试炸鱼蛋及鱼片头,两款都食得出喺靓料嚟,除入口口感爽弹之外,确喺有鱼鲜味,唔喺食到一口粉嘅货色。不过,题外话,款鱼片头唔见点菜纸有,想翻兜再点可以点样呢? 黑椒牛根丸、墨鱼丸、猪肉丸
再试就喺另外3款丸,品质喺唔差嘅,但话喺极级就似乎夸张咗少少。牛根丸同猪肉丸几爽口,前者更喺有筋性。 韩国珍宝蟹棒
真喺见识少,咁大个仔未见过咁大条蟹棒,食落唔错㖞,虽然都知喺揾鱼浆做,但最紧要唔喺似𠮶啲平价货咁,入口一团粉,乜味都无。 鬼马扎肉片、鱼皮饺、白萝卜
食越南嘢时食扎肉就试得多,打边炉则第一次,效果亦几好㖞,而且,扎肉内加咗少许马蹄粒,感觉仲颇得意添;鱼皮饺喺普通货色,题外话,唔太钟意打边炉时啲白萝卜薄切,因为好易煮到腍晒、散晒,都喺钟意角切多啲。 炸鱼皮
无问过喺咪自家制作,但估计都喺来货,因为佢哋都无供应海鲜类食物,何来咁多鱼皮。但质素都唔差㖞,放汤浸一浸就食得,仲有啲脆口感之余,吸引咗少少汤汁,添多分惹味。 响铃
同样,店家无强调喺自家制嘅,即应该喺来货,依家都有好多豆品铺有卖响铃,普遍嘅质素都唔差。简单汤灼,轻轻一拖,响铃吸咗少少汤汁,面层辣辣腍腍,内层仍有少少香香脆脆。 西班牙Iberico猪颈肉、手作虾皇云吞、鹌鹑蛋
上文都提及过呢度肉类选项唔多,所以,另一款黑毛猪颈肉梗喺要试试啦,再加啲云吞及鹌鹑蛋。好老实,鹌鹑蛋都喺贪得意点嚟食吓,唔会有咩太惊喜。 猪颈肉确喺唔错,咬落有韧劲,又有啲爽口嘅感觉;但云吞就真喺失望啲,一心谂住「手作」即喺新鲜包,但送到嚟只喺雪藏货色,还好嘅喺味道都唔差。 餐厅一角,有一部大雪柜,摆满多份杂菜篮,有唔同嘅配搭,自由取用更自在,食几多,就攞几多,唔使等店员招呼。 由于无时限,可以食吓,又抖吓倾吓偈,又再食吓。不知不觉,食到肚满肠肥,呵呵!整体而言,个人认为肉类嘅选择偏少,又欠缺海产类食品,定价亦唔算平,所以,小弟就觉得性价比一般。虽然,有6送1优惠,但算喺门槛高,未必惠及到大部份食客。