2018-11-08
大喜屋系我第一间食嘅放题,期后都回访过无数次,因为身边总有几个钟意食放题嘅朋友,生日聚会肯定会提出大喜屋。放题同自助餐一样,一分钟一分货,太平价嘅我地都冇眼睇,太贵嘅又觉得唔抵食,人心态系咁架啦,于是大喜屋呢种中价放题,喺我地心目中值好高分,佢地而家做紧优惠,星期一至三原价$238,730pm前埋单或者915pm入座有85折,有两个钟食,连埋原价加一都系二百零蚊位,以大喜屋嘅质素黎讲,真系性价高未够钟就已经要喺楼下排队等lift,座位真系有心理准备会有少少逼,除非人多,或者咁好彩,坐到大枱啦。庆幸佢地真系好有效率,喺楼下排队时已经有职员安排座位,一上可以即刻落单等食!一般放题嘅选择都有齐哂,特别钟意呢度啲野够新鲜,不论系刺身、寿司、熟食、料理都好,so far都系高质。刺身有三文鱼、油甘鱼、池鱼三、剑鱼腩、希灵鱼、象拔蚌、北寄贝、赤贝、八爪鱼、北海道带子、鲍片、甜虾、虎虾、松叶蟹脚,款式非常多,当晚点左蟹脚就冇上,可能卖哂啦。点左三文鱼、油甘鱼、池鱼王、赤贝、八爪鱼、带子、甜虾、象拔蚌,整体质素唔错,亦都有按足份量上菜,写几多黎几多刺身无雪味,样样都食到本身刺身原味,唔似啲平价放题,得
刺身有三文鱼、油甘鱼、池鱼三、剑鱼腩、希灵鱼、象拔蚌、北寄贝、赤贝、八爪鱼、北海道带子、鲍片、甜虾、虎虾、松叶蟹脚,款式非常多,当晚点左蟹脚就冇上,可能卖哂啦。点左三文鱼、油甘鱼、池鱼王、赤贝、八爪鱼、带子、甜虾、象拔蚌,整体质素唔错,亦都有按足份量上菜,写几多黎几多刺身无雪味,样样都食到本身刺身原味,唔似啲平价放题,得阵雪味,值得一赞
可能有部人食放题就比较少点寿司,不过我就好钟意,系啊要凑米气。点左三文鱼腩寿司、黑松露双色吞拿鱼寿司、花之恋、蒲烧鳗鱼、盐烧左口鱼、蜜糖芥茉蟹棒、炙烧芝士玉子同烧牛肉寿司,佢地嘅饭粒唔会太实,亦都唔会大旧到食几旧就ko左,鱼生都系大小适中就略嫌炙烧嘅款式烧得唔够。军舰都点左蟹籽、葱吞拿鱼蓉同三文鱼亲子军舰,紫菜仲有少少脆。其实佢地仲有海胆手卷,见隔离枱点左唔会好多饭,不过我自己唔喜好,就无试喇。
一品料理大部份都啱口味同新鲜,我地食刺身寿司食得差唔多,就落定单食熟食,所以都唔会等左好耐,基本上全晚未停过。炒蚬有豉汁味,唔差㖞;牛柳粒就老左少少,仲噍到嘅。另外,我同朋友都几钟意呢度嘅西京烧黄花鱼,每次黎都食嘅,烧到几香,有少少鱼油,正
冲绳黑糖烧牛仔肉都唔错,食左几转,牛肉有噍头,几入味。串烧方面有虾、牛舌、蕃薯仔、鸡翼、翠玉瓜、菠萝,点左虾,新鲜大只,系爽弹嘅。牛舌都正,加左啲黑椒好香。鸡翼唔够热,盐烧几好食,其实佢地嘅芝麻鸡翼都正,唔怕热气嘅话。
天妇罗值得一赞,虽然最迟先上枱,即炸架,唔厚粉,香脆,应该点多几转先啱
蟹粥 最后唔少得雪糕啦,呢度每人选一杯,有haagendazs、movenpick同milktop。饮品方面选择就唔算多,有可乐、解茶、菊花茶、韩国柠七、鲜奶等等,不过就有D特饮,例如果汁,仲有清酒添。