2020-05-23
限聚令放宽咗, 加上本地确诊个案几天持续都是0, 困咗咁耐, 都想出街走走食好野就是一个舒缓良方, 而我又喜欢试下新店上Openrice见到观塘区呢间新cafe, 好似都唔错, 未去已钟意佢嘅简约文青装潢一早订好位, 去到唔使等, 晚上七时已有差不多一半客人用紧餐餐厅内有8成都是梳化位, d梳化好舒服, 软硬适中而且墙上有很多差电位供应, 方便文青起度hea足全日仲有, 餐厅座位部份大都有软棉棉嘅地毯, 感觉好warm当然也有free wifi啦进入餐厅前, 职员也会帮客人度体温然后比一个QR code去点餐, 方便 (不用装app的)而餐厅内会有自助水吧, 任你斟 牛油果烟三文鱼多士因为唔想叫2个main, 因为要留肚食甜品点餐后, 大约等10分钟左右便有野食啦, 唔使等好耐上到台个碟都仲系暖, 而且卖相也不错, 件碟的沙律菜也新鲜牛油果是鲜绿色, 唔系放咗好耐以为少少地唔会好饱, 点知一人一片多士, 都饱饱地多士是黑麦, 是烘过的, 脆口又带点松软 黑松露忌廉蘑菇大虾意粉送上台时已闻到好香黑松露味道, 而酱汁不是hea倒上意粉上, 是混合埋才上碟, 有诚意, 平日很怕意粉会很dry
一早订好位, 去到唔使等, 晚上七时已有差不多一半客人用紧餐 餐厅内有8成都是梳化位, d梳化好舒服, 软硬适中
而且墙上有很多差电位供应, 方便文青起度hea足全日
仲有, 餐厅座位部份大都有软棉棉嘅地毯, 感觉好warm
当然也有free wifi啦
进入餐厅前, 职员也会帮客人度体温
然后比一个QR code去点餐, 方便 (不用装app的)
而餐厅内会有自助水吧, 任你斟
牛油果烟三文鱼多士
因为唔想叫2个main, 因为要留肚食甜品
点餐后, 大约等10分钟左右便有野食啦, 唔使等好耐
上到台个碟都仲系暖, 而且卖相也不错, 件碟的沙律菜也新鲜
牛油果是鲜绿色, 唔系放咗好耐
以为少少地唔会好饱, 点知一人一片多士, 都饱饱地
多士是黑麦, 是烘过的, 脆口又带点松软
黑松露忌廉蘑菇大虾意粉
大虾份量也多, 爽口
意粉加了点洋葱作调味
有足够的蜜糖芥末, 虽然面头多酱, 但又不会浸淋表面的炸粉, 炸粉不厚实
咬落还有点脆, 大只多肉
本想加雪榚, 但以上的已打爆了我7成胃口, 所以只点了原味试试
梳乎厘是这里的招牌, 所以一定要留肚试呢~
轻轻一摇, 班戟有动L的感觉, 轻身得来又有点实在, 不是在吃空气
蛋味浓, 忌廉轻盈, 就算唔加枫糖浆都有甜味~
虽则已很饱, 连平日少吃甜点的男友竟然也吃了1.5份, 连他也喜欢, 我也不用多说了!