2024-05-03
见过朋友打卡美照已一早bookmarked,今次轮到我地食呢间人气bar and restaurant~门口打卡-able嘅等待位置,忍唔住都影返几张相📸进入四月,晚上仍有微风唔太热,我哋选择户外位置更加有气氛。当日户外位好full。可惜大雾,睇唔到平时人哋打卡嘅风景,不过坐位系梳化cushion、柔和嘅灯光配小枱灯,气氛都几chill几满意。份餐牌整到好似一本复古嘅书,配合餐厅名「Library」,几有心思。每杯cocktail都以故事或者人物作灵感设计,menu上有故事嘅简介,呢杯叫「半生缘」。以烧酒加上青柠、苦瓜、椰子制成。苦瓜味道回甘,青柠微酸增添清新口感。另一杯「四大美人」,以白酒做底,香甜且果味较重。头盘白酒忌廉煮青口,先以多士沾上白酒忌廉,而青口大只肉质鲜甜,约有十余只。肉酱芝士千层面,一层层面皮夹著微酸而开胃嘅肉酱,配上大量邪恶嘅芝士碎,香浓惹味,份量虽小仍几饱肚。羊肉二重奏 烤羊鞍 烩羊肩呢个菜式有惊喜,上面嘅羊鞍烤得适中,而下面嘅烩羊肩好淋同入味,有似曾相识嘅味道!上菜时侍应有介绍呢一味系以羊腩煲为灵感,食到一半终于食出精髓应该来自腐乳汁及马蹄碎,加埋个底有少量熟
门口打卡-able嘅等待位置,忍唔住都影返几张相📸
另一杯「四大美人」,以白酒做底,香甜且果味较重。
羊肉二重奏 烤羊鞍 烩羊肩
呢个菜式有惊喜,上面嘅羊鞍烤得适中,而下面嘅烩羊肩好淋同入味,有似曾相识嘅味道!上菜时侍应有介绍呢一味系以羊腩煲为灵感,食到一半终于食出精髓应该来自腐乳汁及马蹄碎,加埋个底有少量熟生菜就更加联想到羊腩煲,有创意嘅fusion!
呢餐饭整体味道满意,气氛舒适,无论约会或三五知己坐一晚都会推介!