2014-11-25
上星期收到七里湘o既试食邀请,问问男友有冇兴趣,佢答有,虽然大部份都系辣o既菜色, 但我都决定试,并拣o左o系大前日(22-11-2014 Sat)晚上试.我同男友早半个钟上去,店方安排o左一间有一张圆枱o既房俾我o地,我o地系第一个到,所以都先影吓相,如果呢o度那部座地式冷气机,简直似o系大陆.同男友先饮啖茶,只茶好特别好清香,唔系普洱,唔系铁观音,又唔系乌龙等,之后我o地o系食只中途问负责人,负责人答系黑糯米, 真系超好饮啊.够钟喇,可以试菜,同我o地一齐试菜o既,重有两位年轻食家,店方放低几樽自家酿制o既米酒,奶白色o既米酒味道微甜,好易入口.正式试菜,先食三味前菜,有:1. 口味牛筋一放低时,大家睇个样都话似海蜇,好彩店方之前有send menu俾我o地,所以知道系牛筋.呢只牛筋唔会做到香港人咁咁腍,反而似橡筋咁,不过系o赵得烂o既橡筋,味道唔系好辣,但惹味,所以食完一件,会返转头再夹o黎食.问过负责人,呢种系湖南人食o既口感,咁香港人又可以食吓呢重口感o既牛筋喇.味道: 3.5分2. 蘸酱青瓜见到佢有辣椒,都知系辣,青瓜有拍开,口感爽脆,辣又唔系好辣,呢个都唔错.味道: 3
1. 口味牛筋
味道: 3.5分
2. 蘸酱青瓜
3. 湘味脆笋
佢同样有辣椒o系o度,食落,又唔系好辣,但口感唔算脆,有啲失望.
味道: 2分
5. 干烧明虾
味道: 4.3分
6. 铁板鱼香茄子
7. 湘味辣酒煮螺
螺大大粒,挑o左出o黎食,好新鲜,食到甜美又滑o既螺肉,但原来唔辣,系完全唔辣,得个样㖞.不过都系o个句,钟意食辣o既人叫呢个会好失望.
味道: 3.5分
8. 香菜牛肉丝
味道: 0.5分
9. 大盆酸菜鱼柳
个人觉得食呢啲用雪藏鱼柳唔出奇,因为我会唔小心一大啖咬落去而被鱼骨拮亲.同样,食o左辣o野食呢个就觉得好舒服,只要拣走啲青椒.
10. 洞庭糯米粉蒸排骨
味道: 4.5分
11. 湘辣蟹
味道: 4分
12. 干锅腊肉菜花
呢个连个小火炉热住上,
13. 农家腊肉炒饭
14. 酸豆角肉沫窝窝头
端上o黎时,负责人话呢晚冇窝窝头,唯有用馒头代替.
味道: 3分
由于呢次唔系神秘试食,所以我呢篇食评o既所有味道分都减o左0.5分.
有时估错辣定唔辣,有种故弄玄虚o既感觉.