2015-10-14 931 浏览
Open Rice 的评论都话呢间系日本人开的餐厅, 觉得日本人对工作认真的态度, 食物点都有返咁上下水准. 行完山落返黎好累, 所以想堂食坐下, 但堂食只给叫餐的客人 (因为入面好细, 只得2 张枱而已). 且叫餐的话仲要每个入去的客人都一定要叫餐至得, 唔可以唔食或食单点的食物... =_= OK, 身边人都累了, 就个个都叫餐入去坐坐吧. 我同老公叫左蟹籽蟹柳手卷餐 (HK$42/Set), 我奶奶同佢朋友则叫左蟹柳手卷 (HK$37/Set) 同蟹籽手卷餐 (HK$38/Set). 手卷系即场制作的, 紫菜食时仲好脆, 入面的沙律酱比较多 (幸好我钟意食沙律酱), 唔会觉得d 饭好干. 手卷的感觉好住家Feel, 唔似平时0系街食到的味道, 都几好食 (可惜太肚饿, 又唔记得左影相...). 之后上红豆饼. 食的时候红豆饼微温, 食落去唔会太甜. 味道还可以. 唔知点解玄米茶都一样系俾我家的感觉, 又系唔似平时在街饮的味道. 总括而言, 呢度的食物都不错.
OK, 身边人都累了, 就个个都叫餐入去坐坐吧.

红豆饼+玄米茶 (+手卷)套餐
总括而言, 呢度的食物都不错.
留言簿 (好似只for外国宾客)
题外话/补充资料: 今日的身边人都系外国人, 店员送左1 张香港的Post card 俾佢地 (上图都影到). 然后又俾左本留言簿俾佢地留言, 又俾佢地睇下其他客人的相, 话佢地日本老板娘通常会影低啲客的相, 下次佢地再拜访佢地餐厅时会俾返D 相当事人. 留言簿入面钉左好多张卡片, 各外国公司商人、教授等不在话下, 连HK警官的卡片都有, 都几得意. 而0系其中一本2014 十一月的相簿中老公发现左有陈凯琳的相 (之后我见到仲有杨明呀). 但我觉得佢地撩影相的好似都系外国人, 唔知系咪我错觉呢?
2015-10-13
红豆饼+玄米茶 (+手卷)套餐