2022-05-18
呢晚见返上年一齐学画画嘅同学仔,见面自不然就会讲起画画嘅嘢~比起画画,有时更钟意讨论同欣赏画作。·酱曲红烧锅肉配流心炸蛋🍳再配卤肉青菜🥬呢种肉嘅整法,其实系有啲似东坡肉,都系炆得好冧又好入味。不过唔同嘅系肉嘅脂肪比例就会瘦返少少,而酱曲嘅味道系几微妙嘅,有种讲唔出嘅特别味道喺度,我系觉得唔错啵~至于个炸蛋💣 🤣⋯⋯就好似一只煎蛋变返一只完整嘅蛋嘅形状,系几过瘾㖞~·养生花雕鲍鱼醉盘配烫青菜🥬花雕酒味好重,唔理系鲍鱼、鸡,定系虾都好入味~虽然有酒味,但系都易入口嘅!落埋少少杞子做点缀,好睇又好食~😋·大肠包小肠🌭虽然佢唔系热狗,但系佢就好似台式嘅热狗咁~用糯米整到好似面包咁嘅形状,中间预留位置放条台式肠落去。佢系一款食落会饱肚嘅小食~🤔咁我觉得重点系好食同成件事系夹嘅~·QQ紫芋波⚽️🏀甜甜嘅紫芋馅,加埋外脆内软嘅外皮;热辣辣同上面加咗酸酸嘅沙律酱,去咗𠮶少少油腻感,成件事系几好嘅~·肉桂苹果紫罗兰🍎- HOT肉桂味好犀利,一饮就好浓烈地涌出嚟~跟住出嚟就系苹果清香,最后就系一种我好陌生但又好特别嘅味道,相信呢啲就系紫罗兰。🤔🤔咁呢个组合系几微妙,系值得一试~😎·水蜜桃🍑果粒爱玉 - CO
酱曲红烧锅肉配流心炸蛋🍳
再配卤肉青菜🥬
养生花雕鲍鱼醉盘配烫青菜🥬
大肠包小肠🌭
QQ紫芋波⚽️🏀
肉桂苹果紫罗兰🍎- HOT
水蜜桃🍑果粒爱玉 - COLD
一饮就系浓郁嘅水蜜桃🍑味,但系做得好嘅就系佢唔太甜,饮落去系舒服嘅~😌再有少少爱玉可以咬吓,咁成件事系好嘅~
九层塔一口盐酥鸡🐔
其实炸得脆口,脆皮唔好太厚,够热就得~比较特别嘅就系有九层塔嘅味道,佢成功整走咗一啲咸同油腻嘅感觉⋯⋯🙊所以都食得开心啲~😬
鲜手工制芋圆奶茶
可能我哋讲嘢讲得太多,讲到临尾有啲口渴,所以我叫多咗杯嘢饮。😂😂想赞一赞佢啲芋圆,够弹牙爽口,唔同颜色真系食到唔同味道~😯有啲出奇蛋嘅感觉⋯⋯🤪
或者咁讲,大概我哋生活要揾到一啲兴趣,再将佢成为乐趣。对生命有passion,遇到一啲spark先有继续落去嘅动力⋯⋯🧐🧐画画可能系其中一个可能性。🤨