2021-10-03
真心中伏!大家食放题慎选!话说朋友有呢间餐厅既套餐coupon($298串烧放题餐,每位减$100),于是我地又去试下啦 Weekday 放工都坐满人,心谂应该都唔差。由于餐厅满坐,店员就带我地去对面拉面店坐。一位朋友会迟d来,我地就叫店员上少一份前菜(套餐包每位前菜一份,冻豆腐,冻炸鸡同海苔沙律),我地就叫左支酒边食边等。朋友到后,我地就请店员上埋最后一份前菜,但系店员回覆话厨房做唔切,催左几次,结果大半个钟后,朋友前菜才到 等待途中,店员为我地每位上左套餐包既六片刺身,刺身系新鲜好食既。后来都上左套餐每人一只明太子酿机翼,一串烧鸡翼,一串烧鸡皮,一串烧鸡软骨。鸡翼还好,鸡皮同鸡软骨烧唔干,仲连住好多鸡肉,感觉似食鸡肉放题。接著,就是漫长的等待。。。餐厅放题落单叫串烧要扫QR code,当时见上菜上得慢就分左两轮叫(其实都系各种类每人一串)。望住个网上点单,order左17样野,两个钟内上左3样(鸡翼,鸡皮,鸡软骨),基本上只系上左套餐包嘅食物。催单时,店员话:「厨房忙紧架啦,你见唔到排晒队咩!」,再等再催,最后为我地送上四粒日本甜薯......等到痴呆及饥饿的情况下,真心多谢晒 基
真心中伏!大家食放题慎选!
基本上在拉面店坐紧嘅客人,个个都只可以用期待嘅目光望住主店铺𠮶边,等待厨房出食物拎过来。又过了不知多久,店员捧住d烧烤入黎拉面店大叫:「有无人要烧粟米,有凡立贝呀边个要,虾黎啦虾黎啦」。之后边枱应机就比边枱有得食,唔应或反应唔切就无得食。我同朋友们比较忍让,无 "抢" 到
其实所有客人都到肚饿同燥底,有客人要求店员跟返落单分量上,店员回应:「厨房都做唔切,比你地要唔要丫,拿唔系我地无比你啊系你地自己唔要啫!」吓!?咁都得!?真系玩救济式放题?!上菜上到好似要餐厅施舍客人一样,真系第一次
餐厅好多客人都同我地一样,等到10点几都系无咩落肚,结果就死死地气埋单走左。我们觉得是次晚餐极为不满,有需要跟餐厅经理了解一下情况。三催四请下又等了20分钟,来了好几个声称自己是经理的人,但系都比唔到合理解释亦话唔到事。最后,经理终于出来了解事情及道歉:「啊唔好意思呀!今日厨房里面真系太忙了烧唔切,其实呢餐咁既情况,我都唔打算收各位钱架啦!」跟住就放左我地走,连我哋叫支酒都无收我哋钱。
我地绝对唔系一啲食霸王餐啲人,唔鼓励以高姿态去投诉,过往亦从来未发生过类似嘅情况。可想而知,当时店员和餐厅的情况有多差,以致经理作出呢个决定。餐厅其他人最后有无好似我地咁免单我就唔清楚了,但系气氛同情绪就一定系差。
最后我们发现,原来连个餐基本上既食物都无上齐,真系太失望了。朋友屋企仲有十几张coupon,不过今次伏到咁,佢都应该唔会带家人去了。