2021-07-30 2014 浏览
谂住今日嚟食晏,早两个钟打电话去book位,听电话都已经觉得态度唔错,转个头仲收到个短讯confirm。1:00准时到达安排坐卡位,环境系几摩登,不过有少少太金碧辉煌,有啲太光,平日中午都几多人,虽然唔系爆晒,但都已经几嘈,不过卡位坐得都好舒服,够阔落,张枱又够大,嗌咁多𩠌都摆得落。餐牌望落去好丰富,好多唔同嘅套餐和推介,又有点心纸,丰俭由人。今次特登过嚟食片皮鸭,不过都嗌咗好多其他唔同必点菜式。先送上一点$20硬食嘅小吃,起码唔系普通嘅花生咸菜,系毛豆莲藕脆豆,再送上一壶普洱茶,开头颜色都唔错,不过冲到第三次就冇晒色。落单之后𩠌菜好快就陆陆续续送上,限时招牌小笼包六只$18,超抵,皮唔算好薄,馅料多汁有鲜味,夹超来唔容易穿,算系有咁上下水准,咁嘅价钱,真系觉得几抵。爆汁牛肉煎饼,馅料同样多汁有牛肉味,不过个皮略为煎得唔够脆,墨鱼虾饼就不过不失,担担面嘅汤料好丰富,好够味,面质就麻麻,有啲过林,有啲失望,酸辣汤属正常,云吞鸭肉汤,云吞就一般,有啲硬嘅感觉,鸭肉就唔系好多,不过个汤都几浓味,水准算OK,葱油海蜇头,分量唔错,海蜇头好爽口,醋嘅味道比较重,欠缺葱油味,不过加咗唔同嘅酸菜,配搭几新鲜,话晒都系小吃前菜,用个碟就大阵仗咗啲。烤鸭点左半例,刚好够四个人食,配料几丰富,饼皮都算够薄,鸭皮烤得好靓好松脆,肉质都唔错,系真系几有水准,上汤火腿津白嘅味道几清香浓郁,不过个汁杰咗少少,上海炒年糕都几好味,年糕切得几薄配料都几足,四个人食咗,好满足,服务业都几好,周不时都会有人嚟巡吓睇吓,整体都几满意,希望佢能够保持水准,下次嚟再试吓唔同其他嘅菜式!
2021-07-30