2014-10-25
暑假将近,数字auntie一家冇平时咁忙碌,故特意抽空相约好友聚一聚,地点为一家佢地最近经常帮衬o既「李公馆」。「李公馆」位于湾仔集成中心对面,搭电车最为方便,因叮叮停正喺门口;坐地鐡如果出湾仔站就要行十分钟左右;虽然巴士、小巴、的士都到,不过因该区长期塞满旅游巴,交通比较挤迫,好难掌握时间。听落「李公馆」依个名感觉好古代,正门挂有简单而带有传统中国味道o既书法,点知入到大堂,见到天花及厢房门外翠绿色o既弧形灯圈 ,顿时就觉得格格不入啰。餐馆喺二楼,楼面唔算高,大堂坐满客人时声浪都颇大,不过当晚数字auntie请客,一早安排咗间十二人厢房,与外面隔绝,够哂私人空间,房内椅櫈全为胶皮櫈,舒适卫生。虽然主人家系熟客,但未有姐姐仔长期留守于房间,除咗有人不时入黎传递𩠌菜之外,斟酒全部要自己黎,加茶、换碟等当然唔系自动波啦,叫完都仲要等多阵,招呼一啲都唔周到 !长辈们宴客都会悉心安排菜单,年纪最轻o既数字auntie亦不例外,当晚特别拣选咗多款餐厅独有o既新颖菜式同好友们分享 。 四小碟之芥香木耳伴海蜇:木耳同海蜇匀属爽脆,芥辣味唔算浓,不过小肥就嫌味道酸多于辣。 四小碟之厚切茄子:
听落「李公馆」依个名感觉好古代,正门挂有简单而带有传统中国味道o既书法,点知入到大堂,见到天花及厢房门外翠绿色o既弧形灯圈 ,顿时就觉得格格不入啰。餐馆喺二楼,楼面唔算高,大堂坐满客人时声浪都颇大,不过当晚数字auntie请客,一早安排咗间十二人厢房,与外面隔绝,够哂私人空间,房内椅櫈全为胶皮櫈,舒适卫生。虽然主人家系熟客,但未有姐姐仔长期留守于房间,除咗有人不时入黎传递𩠌菜之外,斟酒全部要自己黎,加茶、换碟等当然唔系自动波啦,叫完都仲要等多阵,招呼一啲都唔周到 ! 长辈们宴客都会悉心安排菜单,年纪最轻o既数字auntie亦不例外,当晚特别拣选咗多款餐厅独有o既新颖菜式同好友们分享 。 四小碟之芥香木耳伴海蜇:木耳同海蜇匀属爽脆,芥辣味唔算浓,不过小肥就嫌味道酸多于辣。 四小碟之厚切茄子:貌似天妇罗o既茄子咬落都好软嫩,不过就油咗少少,同埋碟上o既调味汁唔多够味。 四小碟之蒜片牛柳粒展:牛柳粒卖相一般,味道偏咸,外层亦较硬同韧,不吃也吧。 四小碟之豉油王鸭舌:鸭舌香甜软滑,系四小碟中最美味o既一道。 菜胆杏汁炖猪肺汤:猪肺汤鸡味香浓,落咗杏汁又唔会好粉,猪肺洗得都好干净,唯一系汤面劲多油 ,应该系汤料中o既鸡脚所分解出黎,厨房应先隔出油层才上枱。 冰镇咕噜肉(限量版):外表鲜艳o既冰镇咕噜肉必先预订,底层为咕噜肉,被中层o既冰块冰封,面层则舖上酸味o既生果。涷食咕噜肉都系第一次,虽然外层仍能保持脆皮,但就冇热食咁香口野味,同时又特显其刺牙o既酸味,又涷又酸,绝对唔啱牙齿敏感o既小肥。另外一个问题就系冰块好快就会溶解,如果唔快速食哂碟上o既食物,碟底就会积聚水份 ,咕噜肉同生果都会被浸腍而变得唔好味。 叠叠煎藕饼:条形o既莲藕饼喺碟上好似积木咁层层叠,几得意,咬落香脆野味,且唔油腻,送酒佳品也。 咖哩脆皮牛腩:第一次食炸牛腩,可能注意力集中哂喺层薄薄o既炸皮度,牛腩质感冇平时一丝丝咁嚡咁干,食客自行点上适量o既咖哩汁作调味,整体更觉香脆,味道浓得唔过火,效果意外地好好 ! 翠塘海明珠:以菜汤浸住啲带子而唔系以青菜炒拌,菜味轻轻渗漏入软嫩o既带子入面,食客饮用菜汤时又可带出带子o既鲜甜味,师傅真系几有谂头! 蟹子伊面:底层o既伊面好够腍,芡汁淋上面,面条冇变到一pat pat,只系差咗一样野,就系味道欠奉。 杞子浓汤浸蕃薯苗:蕃薯苗煮得太耐,所以腍哂 ,就连人称「菜后」o既姨妈食咗一次都冇再加添,好唔好食大家心照啦! 脆皮茶香熏鸡:茶香鸡熏味浓烈,鸡皮虽然香脆,但系鸡胸肉偏嚡同干 ,不甚美味。 清蒸老虎斑:老虎斑有过熟之嫌,肉质及皮层同样带韧,估计蒸鱼应并非师傅之强项。 雪梨 糖水:糖水甜到溜,小肥只系饮咗两口已觉封喉,无法继续饮完 。 芝麻卷:芝麻糕食唔少,不过细佬都系第一次见芝麻糕呈卷物状态,听啲长辈讲此乃传统造法,而家好少 酒楼有得卖。芝麻卷貌似黑色o既肠粉,但前者较厚、较烟韧,质感唔算好滑,但芝麻味香浓,又唔会话好甜,古法得几有特色 。 芒果布丁:布丁内藏粒粒芒果肉,不过大肥略嫌味带酸,唔多啱食。 Auntie请客,抵食与否,不得而知,但单看格局,服务生偏低之水平,除非食贵价海鲜,「李公馆」收费不应太高,否则唔会有咁多客人坐满大厅。