2014-10-25
暑假将近,数字auntie一家冇平时咁忙碌,故特意抽空相约好友聚一聚,地点为一家佢地最近经常帮衬o既「李公馆」。「李公馆」位于湾仔集成中心对面,搭电车最为方便,因叮叮停正喺门口;坐地鐡如果出湾仔站就要行十分钟左右;虽然巴士、小巴、的士都到,不过因该区长期塞满旅游巴,交通比较挤迫,好难掌握时间。听落「李公馆」依个名感觉好古代,正门挂有简单而带有传统中国味道o既书法,点知入到大堂,见到天花及厢房门外翠绿色o既弧形灯圈 ,顿时就觉得格格不入啰。餐馆喺二楼,楼面唔算高,大堂坐满客人时声浪都颇大,不过当晚数字auntie请客,一早安排咗间十二人厢房,与外面隔绝,够哂私人空间,房内椅櫈全为胶皮櫈,舒适卫生。虽然主人家系熟客,但未有姐姐仔长期留守于房间,除咗有人不时入黎传递𩠌菜之外,斟酒全部要自己黎,加茶、换碟等当然唔系自动波啦,叫完都仲要等多阵,招呼一啲都唔周到 !长辈们宴客都会悉心安排菜单,年纪最轻o既数字auntie亦不例外,当晚特别拣选咗多款餐厅独有o既新颖菜式同好友们分享 。 四小碟之芥香木耳伴海蜇:木耳同海蜇匀属爽脆,芥辣味唔算浓,不过小肥就嫌味道酸多于辣。 四小碟之厚切茄子: