2024-06-11
📍Umami (薄扶林)薄扶林数码港道100号香港数码港艾美酒店大堂1楼==============================餐厅位于数码港艾美酒店1楼位置,除了室内位还有好大面积的户外位,户外位置有一个设计非常日式的鱼池,坐位摆放有足够距离,坐得非常舒服😌餐厅整个装修同气氛都好日式,如果唔系听到车声都唔知原来旁边系马路,狗狗可以坐系椅到一齐食,职员服务态度非常专业,随时都留意住我地有咩需要并且立即安排同处理👍🏻👍🏻==============================前菜(渍鲍鱼)鲍鱼肉质弹牙,唔会一咬就烂,而且一直有汤汁渗出来,鲍鱼下面仲有件白萝卜,同样吸满鲍鱼汁而且唔苦同无渣刺身杯刺身好新鲜,即使厚切都唔会有筋,凡立贝中间仲有微微咸味渗出和风汁烧三文鱼🐟三文鱼超厚身,外层烧到好香脆但入面鱼肉唔鞋,配上牛油酱味道好好铁板苹果味噌烧伊比利亚猪胺🐷猪胺应该用左慢煮方式去煮,因为猪胺本身无肥膏但又一d都唔鞋,仲好多肉汁,伴碟d蔬菜都超好食白桃雪葩伴青瓜粒,哈蜜瓜及柚子泡沫雪葩味道好清新,微微酸味配上新鲜白桃味道,再加埋哈蜜瓜同青瓜粒味道好有层次,好难得食到禁高质ge甜品🍧
薄扶林数码港道100号香港数码港艾美酒店大堂1楼
前菜(渍鲍鱼)
刺身杯
刺身好新鲜,即使厚切都唔会有筋,凡立贝中间仲有微微咸味渗出
和风汁烧三文鱼🐟
铁板苹果味噌烧伊比利亚猪胺🐷
白桃雪葩伴青瓜粒,哈蜜瓜及柚子泡沫