2018-05-10
估唔到系尖沙咀既小商场入面都揾到新惊喜。今日去左首都广场里面既文青咖啡店。楼上cafe 尼讲,佢都算大,装潢简约,木地板木凳,连托盘都系木造,十分有田园味道。但小摆设尽显心思,好似咖啡吧旁书架摆满有关做蛋糕啊,沙拉啊既书。咖啡店旁边有个香港邮意既手作店,都系当地艺术家既作品。我果日就买左几张好得意既postcard.呢间咖啡店既特别之处系所有野都系自助式,自助叫餐取餐收餐都系自助既,系八点半后可以带自己既野食,只需每人买一杯starbuck价钱既野饮,就可以同朋友坐足全日。呢到既食物系即叫即整,所以我地都等左好一会儿,食物先整好。食物整好,呢个机就会响,食得!但系见到食物来到既一刻,就觉得等待都系值得。我地叫左个抹茶拿铁,烟肉水牛芝士沙律同个全日早餐。个拉花都好令,所有食物都十分养眼,好有心思。杯抹茶好浓抹茶香,但唔会好甜,同starbuck 果杯有得挥。呢个全日早餐十分丰富,其实都几大盘下,入面有个德国肠,蘑菇,烟肉,沙拉菜,车厘茄,炒蛋上有点香草。个沙拉菜既黑醋酱好好味,有阵士多啤梨香。个牛角包好香牛油味,又十分脆口。炒蛋好滑,配埋烟肉一齐食,好好味。然后系水牛芝士巴拿马火腿沙拉。
鲜奶抹茶
水牛芝士巴拿马火腿乳酪沙律
水牛芝士巴拿马火腿乳酪沙律
餐牌选择唔多,但系全部野食都系即叫即整,包保好味:
呢到比人既感觉好自由,唔会有店员行尼行去,所有野都系「自己尼」 ,带比人有种家的感觉。 而且周围既摆设,手作市场都充满文艺气息,比人一种好舒适既感觉。
全日早餐