虽然宜家疫情期间,唔适合约埋一大班朋友去食饭,不过约两三个知己系Weekend去不同的餐厅打下卡叹下咖啡,又系几写意的(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 系山顶缆车站附近,有一间远离繁嚣的Cafe,咖啡店除了可以望住缆车升降,装潢仲富有英伦风,所以好多人都会去Cafe打卡。呢间Cafe除了个景靓,店内系咖啡更加心机之作,每杯都系亲手调配。如果唔想饮咖啡,餐厅仲有热茶同埋蜜糖系列可以比大家过个悠闲周末。餐厅系自助的形式,系Cashier比完钱,就可以拎埋提示器去揾个靓位坐低。今次我系星期六下午去到餐厅,人唔算好多。有幸坐到望住大窗外的缆车升降,可以边叹咖啡,边望住靓景。呢间Cafe的Best Seller之一:冰滴咖啡!冰滴咖啡有House Blend同精品豆两款,而今次我们拣了价钱平少少的House Blend。咖啡入口香醇,佢的酸味唔重,我自己就几钟意。唔习惯饮斋啡,可以饮牛奶咖啡。呢杯姜汁榛子鲜奶咖啡的姜味好浓郁,而且仲有少量的小姜蓉系入面。同我一样成日手冻脚冻的女仔就啱晒啦!因为刚刚放工,未食Lunch,我叫咗个卡邦尼烟肉烩意粉配炸虾。份量比我想像中大碟,不过肚饿的我仍然有能力将佢KO! (笑)意粉

咖啡入口香醇,佢的酸味唔重,我自己就几钟意。

意粉的口感系软身,最好食的系佢的烟肉,咸香味好出,令到整体的味道更正!

炸虾的外皮好松脆,而且食落唔会有太油腻的感觉。

另外,我们叫了一份炸薯条配黑松露酱。份量一样多,刚刚炸好的薯条外脆内软,会另人一条博一条咁食。

食到尾,我们想坐多阵打下卡,所以叫多份雪糕Share。呢份菠萝幻彩新地有2球雪糕,加上忌廉、菠萝粒、朱古力脆筒,好有细个食雪糕的感觉。题外话,雪糕可以拣芒果/绿茶/朱古力/曲奇架。

如果你钟意叹靓咖啡,或者想去无咁迫的打卡Cafe,不妨过黎半山试试。Cafe系缆车站行5分钟到就到,路途唔会太累,所以大家著靓靓黎打卡都无问题。

我系一个爱写字爱分享的吃货!如果钟意我分享的,我邀请您订阅我的食评,我会继续与大家继续发掘有咩CP高的冰粮!(敬礼)